Foto: Maria Wall

Hur smart får man vara egentligen?

NEJ! Nicklas Berglund. Nej, nej, nej. Precis som kommunfullmäktige säger nej till i princip vartenda medborgarförslag säger även Karlsson NEJ till att redovisa alla tokiga förslag som lämnats in från medborgarna när det gäller programåret Kulturhuvudstad 2014 i Umeå. Det finns nämligen nog med förslag, säkert hundra programpunkter, som redan arbetats fram av styrgruppen kring K2014 och som ska genomföras och finansieras. Det är så mycket Umeå ska ordna under 2014 så de vanliga årstiderna inte ens räcker till. Därför får vi åtta årstider under kulturåret.

Det blir inget abborrhonemuseum!
Den som läst mina krönikor de senaste åren vet också att Karlsson själv har kommit med flera goda förslag som kunde genomföras. Här kan nämnas; Museum of great mistakes. Ett museum liknande Guinness World Records som skulle hylla stora misstag som begåtts genom århundradena. Nähä! Det ville ingen ha. Mitt kulinariska förslag om en samisk åtta-årstider-pizza ”Otto Stagioni” med innehåll från det samiska köket orsakade buller på den Samiska Institutionen. ”Du driver med oss!” låter det, och jag tänker ... hitta på nåt själva då!
I Stockholm har man nyss öppnat ett ABBA-
museum. Jaha tänker jag. Då kanske det inte är läge för mig att lansera min idé om ett Abborrhonemuseum här vid älven. Devisen för detta är: ”Vem i hela mjärden kan man lita på?” Det skulle dessutom inkränka på det Kvinnohistoriska Museum som Vänsterns kommunalråd Tamara Spiric tappert slåss för och som ska in i Kulturväven.
Ingen vet vad detta museum ska innehålla, tiden går men Tamara försäkrar oss om att vi alla kommer att bli förvånade över hur bra det kommer att bli där. Jag kallar därför tillsvidare projektet ”Kamrat 700 kvadrat”. (Låter lite mildare än kulissbygget Pansarkryssaren Potemkin).

Krister Olsson vet vad han gör
Låt mig i stället få lufta några högst personliga tankar om vad som bör göras (för att travestera Lenin) om Kulturhuvudstadsåret ska kunna genomföras. Låt mig punkta upp några förutsättningar.

1. Finns det hotellrum?
Svar ja. Balticgruppen bygger under veckans alla dagar så hotellen ska bli klara. Vid den nya gallerian vid Vasaplan, Stora Hotellet renoveras för fullt och vid Kulturväven reser sig majestätiskt ännu ett nytt hotell där ingenting fanns förut. Krister Olsson sa till mig för något år sedan att Umeås viktigaste framtidsnäring var besöksnäringen. Så nu efter storsatsningen på Bildmuseet och konstnärligt Campus är det alltså hotell som ska byggas. Det är väl smart, eller hur?

2. Finns det någon organisation?
Svar ja. Nu finns en utåtriktad säljorganisation för Umeås nya besöksnäring. Inom Visit Umeå AB ryms nu både Umeå C, den gamla Turistbyrån samt eventbyrån Heja! Dessa, tillsammans med redan befintliga konferensraggare på Umeå Folkets Hus och Universitetet borde nu kunna samverka för att styra upp Umeås besöksnäring på ett mer effektivt sätt än tidigare. Målet är att fördubbla antalet besökare innan 2020. Det låter rimligt tycker jag.

Här har jag tänkt till
3. Finns det lokaler så det räcker?
Svar nej. Den ståtliga Kulturväven blir klar först vid slutet av kulturhuvudstadsåret. Västerbottens Museum på Gammlia inviger nya lokaler redan i höst. Det flotta Bildmuseet vid älven blir en tillgång men sen då? Ja Operans lokaler är desamma. Umeå Folkets Hus bygger ut och bli färdiga i tid. Den verksamhet som fanns i Scharinska Villan flyttar in i gamla Vasaskolan som blir ett Musikens Hus.
4. Lokalerna finns i Stadsbiblioteket
Nu är det så bestämt att Stadsbibliotekets verksamhet flyttar in i Kulturväven. Här funderas det nu hos några kommunpolitiker att sälja hela huset som idag är i kommunal ägo. Dålig idé säger jag. Med snart 600 nya hotellrum i city, ett Folkets Hus som expanderar, en ny säljorganisation i Visit Umeå som sitter i en barack på Renmarkstorget, önskemål om ett ”showroom” för regionens Näringsliv ... jamen använd Stadsbibliotekets centrala lokalytor till detta! Alla dessa verksamheter är idag halvkommunala eller helkommunala så jag ser bara samordningsvinster med en samverkan. Länkar man samman detta med Umeå Folkets Hus så finns åtminstone spelrum för de närmsta åren. God Morgon!

Ja du Nicklas. Här sitter jag på kammarn, långt ifrån beslutsrummen, och kommer på fiffiga idéer helt gratis. Tror du någonsin att vi krönikörer kommer att tas på allvar?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!