Foto: Maria Wall

Tjena, hur är läget?

Intressant ämne som Nicklas ger mig. Hur hälsar vi på varandra, vad säger vi när vi möts och när vi skiljs? Och framför allt, hur beter vi oss när vi träffar varandra flera gånger om dan? Ja vore vi hundar skulle vi nosa varandra i ändan så var den saken avklarad. Vi människor har dock lite mer avancerade ritualer när vi ses och skiljs. Låt oss tränga in det sociala samspelet när det gäller just detta.

Godmorgon, goddag, godmiddag,
godkväll, godnatt
Dessa hälsningsfraser anspelar på vilken tid på dagen man ses. Jag ser dessa fraser som rätt formella och gammeldags på något vis. Eller uppfordrande. Vi som har legat i lumpen drar oss till minnes kapten på kompaniet som inför 200 mannar utbrister: ”Godmorgon soldater!” Och vi svarade: ”Godmorgon kapten!”
Det hände aldrig att han fortsatte med: ”Har ni sovit gott!” Då hade det blivit en sketch i Monty Python. ”Godmorgon soldater” var helt enkelt ett sätt att väcka upp slashasarna än att höra efter hur tillståndet egentligen var hos mannarna. En order.
Godmorgon, goddag, godmiddag, godkväll, godnatt. Alla dessa fraser utgår ifrån vilken tid på dygnet man ses. Men var finns tidsgränserna mellan dessa? Säg ”godmorgon” när du släntrar in på jobbet vid niotiden och du får svar: ”jaha det är dags att komma nu.” Eller så får du det dräpande svaret: ”godmiddag!” I det här fallet blir det en tillrättavisning.
Jag tror det är främst två ord av dessa du använder. Godmorgon och godnatt. I övrigt gäller nog hellre: ”hej, morsning, tjena läget?” Goddag vet jag ingen som säger, godmiddag kanske hos den äldre befolkningen. Go’kväll funkar utmärkt på det populära tv-program där Beppe Starbrink är programledare och godnatt kan vi behålla – men bara inom familjen eller den närmsta vänkretsen.

När kan du säga ”godnatt?”
Tänk dig att du är ute och svirar på pubar och dans. Om du nu går efter regeln att hitta rätt hälsningsfras beroende tiden på dygnet är det således ”godkväll” när ni ses på stället, fram till nio ungefär. Nu är frågan. Blir det natt vid tolvslaget? Vi säger det.
Om du nu säger ”godnatt” till sällskapet omkring dig betyder det att du ska gå hem och lägga dig. Säger du ”godnatt” till den överförfriskade personen som sitter i soffan så kan det innebära att reptilhjärnan hos denne slår på och han/hon somnar bums.
Om du åker hem med nattbussen och vill hälsa på de övriga passagerarna med att säga ”godnatt” eller ”natti-natti” så kommunicerar du att du själv kommer att somna och vakna vid ändhållplatsen på Tomtebo. Så även här gäller nog: ”morsning, tjena, tjabba, hej.” Det vill säga hälsningar som är tidlösa.

I Umeå hejar vi
på varandra
Som stadsbo sedan många år är jag bekant med en massa folk som jag egentligen inte känner så väl. Umeå är inte större än att vi ser varandra i ögonen när vi ses. Tjejen eller killen i kassan på Konsum säger alltid hej.
Men så finns det de du möter som säger: ”Men tjena, hur är läget!” Har du otur tar personen dig i hand och vill prata om saker som är ... fullständigt ointressanta. Först tänker du; känner jag personen ifråga? Har du tur är det en flyktig bekant som du kan utväxla meningslösa fraser med helt kort och hälsa till frun, har du otur är det en semestersabotör som var jobbig redan på hotellet ni bodde på när ni var på Gran Canaria i julas. ”Minns vad roligt vi hade på våran balkong. Ska ni åka dit igen”, osv. De här personerna kräver sina fem minuter innan man kan avveckla dem. Och säg inte ”frun väntar” för då vill personen följa med och prata med henne. Säg. ”Parkeringen.” Det är ett bra sätt att slita sig loss.
Men så finns de du känner igen men inte hälsar på. Och det är ömsesidigt.
Too close for comfort
Många av er som läser detta har nog någon gång varit inlagd på Regionsjukhuset, eller blivit undersökt på närgånget sätt. Jag talar nu om läkare och sköterskor som yrkesmässigt vet det mesta om dig som du också träffar på gatan, i affären, på puben.
De har sett dig i ditt eländigaste tillstånd. De har varit in med instrument i alla dina hål och kaviteter. De kan dig utan och innan. De är bundna av tystnadsplikt och det är tur annars kunde de häva ur sig saker som: ”Tjena, hur är det prostatan nuförtiden!” Eller: ”Det var ju bra cellprover vi fick på dig i underlivet på 40-årskontrollen”.
Det engelska uttrycket: ”Too close for comfort” passar bra in i sammanhanget. Här finns en relation som är alltför nära. Det är också ovanligt att de hälsar på dig ens med en lätt nickning eller viskande hej. What happens in Regionsjukhuset stays in Regionsjukhuset.
Och det kanske är lika bra det. God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag sitter mitt i city i byggkranarnas Umeå och tänker att allting är försenat inför Kulturhuvudstad 2014. Eller kanske det ska vara så? Att vi ska vara i en process där inget blir klart? Är det inte som livet i sig?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!