Foto: Mikael Sundberg

Äntligen ska Bosse bli helt nikotinfri

2008 är året då Bo Wilhelmsson kommer att sluta snusa. Han är en av vinnarna i Bil och Bostads tävling där tre exemplar av boken ”Sluta röka och snusa på 4 veckor” lottades ut. – Jag ska lyckas, det är klart. Med lite envishet är det fullt möjligt, säger Bo.

Bo Wilhelmsson är snusare sedan drygt 40 år tillbaka.
– Fram till mitten av 70-talet hade jag en dubbel last och rökte ett paket cigaretter och snusade en dosa snus om dagen, men slutade röka utan några större problem, säger Bo.
Trots det har han inte lyckats bli av med snuset. Han har försökt ett antal gånger men drabbats av återfall.
– 2006 när min dotter var höggravid slutade jag snusa, jag ville inte ha några laster när jag skulle bli morfar. Jag klarade mig utan snus i ungefär ett år innan jag fick ett återfall igen.

Vikten ett orosmoment
När han såg tävlingen i årets första Bil och Bostad bestämde han sig för att slå till och blev en av tre vinnare av boken ”Sluta röka och snusa på 4 veckor”.
De andra vinnarna blev Ingalill Öhman samt Maria Franzen och Anders Wikström.
– Just vikten är den största oron för mig, säger Ingalill som varit rökare sedan hon var 13 år gammal.
– En gång gjorde jag uppehåll i två år men gick snabbt upp i vikt och hur jag än försökte kunde jag inte förlora vikten igen så jag började röka igen av ren desperation.
Det svåraste med att försöka sluta röka tror Ingalill är att bli av med det psykiska beroendet snarare än rökandet i sig själv.
– Det kanske låter fånigt, men cigaretten är den enda vännen som aldrig sviker. Cigaretterna finns alltid där när du är glad och när du är ledsen. Så länge jag är sysselsatt röker jag inte, men så fort man pratar i telefon eller inte har någonting i händerna så kommer cigaretterna fram. Just den vanan är svårast att bli av med och det är det jag hoppas att boken ska kunna hjälpa med, att komma in i ett nytt tänk.

Gemensamt beslut att sluta
Samborna Maria Franzen och Anders Wikström beslutade sig för att sluta röka och snusa tillsammans.
– Det blev vårt nyårslöfte. Det känns som om priset på snus och cigaretter bara ökar för varje år och vi känner att vi kan göra någonting bättre för pengarna som vi snusar bort, säger Anders.
Alla fyra är hoppfulla och tror att de kommer att kunna ge upp sina laster en gång för alla. Både Bo och Ingalill känner att de äntligen hittat rätt motivation för att ge upp snuset och cigaretterna.
– Den här gången har beslutat fått mogna fram och i samband med att min dotter fyllde 30 år bestämde jag att nu får det vara slut. Som morfar känns det viktigt att sluta, säger Bo.
– Jag har viljan och på senare tiden har jag känt mer och mer att det är nu eller aldrig som gäller. Så ska jag snart bli farmor. Mina barnbarn ska inte behöva ha en farmor som luktar rök, säger Ingalill.
Therese Majlöf

DE VANN BOKEN
Vid nyår lottade Bil & Bostad ut 3 exemplar av boken ”Sluta röka och snusa på 4 veckor”. Här är vinnarna:

Namn: Bo Wilhelmsson
Ålder: 59
Familj: Sambo och en utflugen dotter samt barnbarn.
Arbetar: Har arbetat inom psykiatrin i många herrans år.
Laster: Har snusat i drygt 40 år.

Namn: Anders Wikström och Maria Franzen
Ålder: 25 och 22
Familj: Anders och Maria är förlovade med varandra.
Arbetar: Anders är kock på Invito och Maria pluggar till frisör.
Laster: Båda röker och snusar och har gjort det sedan tonåren. Målet är att bli av med både snus och cigaretter.

Namn: Ingalill Öhman
Ålder: 61
Familj: Separerad med tre vuxna barn samt barnbarn
Arbetar: Arbetslös sedan ett år tillbaka. Arbetade innan dess sju år på en statlig institution som lagt ner sin verksamhet.
Laster: Har varit rökare i mer än 45 år.

Fler Artiklar
Klicka och läs!