Foto: Jimmy Widerlund

Allt fler väljer att handla begagnat

Begagnathandeln slår nya rekord, både på nätet och i butikerna, och allt fler svenskar väljer att handla i andra hand. Det är naturligtvis en utveckling som glädjer dem som säljer återbruksvaror i första hand.

Det sägs att alla gamla ting bär på en berättelse. Kanske har den där bokhyllan du köpte till din första lägenhet färdats över hav eller genom kontinenter, mellan generationer via diverse mellanhänder, innan den slutligen hamnade i ditt vardagsrum. I böckerna kan du läsa om liknande äventyr, men bokhyllans resa förblir ett mysterium. Det här hade kunnat vara början på en sådan berättelse, om bara gamla ting kunde tala.
Föremål, gamla som nya, kan dock inte prata. Men som tur är, finns det personer som handlar med andrahandsvaror i första hand, villiga att beskriva hur andrahandsmarknaden ser ut. En av dem är Torben Svensson, ägare av City Antik på Ålidhem, och han börjar med att berätta historien om hur han hamnade här i Umeå.
– Jag startade min verksamhet år 2000 i Sollefteå, där vi fortfarande har en större butik och ett lager. Butiken i Umeå öppnade jag när min dotter började studera här, det kändes passande på många sätt, eftersom det är en stad med bra förutsättningar för affärer, säger Torben Svensson.

Marknaden ökar
Att handla begagnat är ingen ny företeelse. Många andrahandsverksamheter i dag drivs av välgörenhetsorganisationer, som får sina artiklar till skänks av företag eller privatpersoner, och sedan förmedlar överskottet vidare till välgörande ändamål. Men i takt med att marknaden växt, har affärsdrivande second hand-butiker blivit allt vanligare. Trots att svensk detaljhandel är inne i en svacka, med svag efterfrågan från konsumenter och låg tillväxt, ökade andrahandsmarknaden både under 2011 och 2012. Precis som de flesta second hand-butiker som drivs i privat regi köper Torben Svensson själv in sina varor.
– Jag försöker sikta in mig på 50- och 60-talsföremål, eftersom jag själv gillar den tiden, men här finns någonting för de flesta smaker. Tanken är att det ska vara spännande att kom in här.
– För min egen del började jag handla med andrahandsvaror för att jag gillar att göra affärer, men miljöbiten har kommit att spela in allt mer i min verksamhet. Det är viktigt att bra saker återanvänds, säger Torben Svensson.

Trendigt och miljövänligt
Att handla begagnat är som sagt ingen ny företeelse. 1896 brukar räknas som startår för Myrorna, Sveriges största butikskedja för second hand-varor. Huvudmålet med deras verksamhet är att sälja begagnade produkter för att få in medel till Frälsningsarméns sociala hjälpverksamhet. Och även här finns miljön i fokus.
– Jag tror att människor har blivit mer miljömedvetna, det går inte att undvika, alla vet hur viktigt det är. Men det är även väldigt trendigt att handla andrahandsvaror, något som också har bidragit till den ökade handeln. Hos oss är det kläder och prylar som säljer bäst, samtidigt som begagnade böcker säljer mer än någonsin, säger Sirpa Edin, enhetschef på Myrorna i Umeå.
– Genomströmningen i vår butik varierar ganska mycket beroende på dag, vanligen kommer det in någonstans mellan 300 och 1000 personer, kanske lite färre på söndagar, fortsätter hon.

Ekonomisk fråga
På Myrorna är man övertygade om att återanvändning är en bra affär. Deras omsättning 2012 uppgick till 215 miljoner kronor och resultatet väntas överstiga 41 miljoner. Butiker som säljer använda varor kallades tidigare för Bättre begagnat, men lever de verkligen upp till det namnet? Är återanvändning alltid en bra affär?
– Vår omsättning är okej, men det skulle vara bra om den blev ännu mer okej, med tanke på att vi har ganska höga omkostnader, säger Torben Svensson på City Antik.
Begagnade varor säljer visserligen bättre än någonsin förut, men enligt Begagnatbarometern, är det främst den privata försäljningen på nätet som bidragit till den ökningen. Mellanhänderna på marknaden löper därför risken att bli överflödiga, men Torben Svensson vill samtidigt poängtera att all konkurrens inte är av ondo.
– Personligen vill jag kunna se och känna på varan jag köper, men jag kan ändå se positivt på den ökande försäljningen på nätet, eftersom det ökar intresset för andrahands-varor. För vissa är det nog en ekonomisk fråga, andrahandsvaror är ju oftast mer prisvärda. Men jag tror även att många som köper begagnat är ute efter att hitta någonting som är personligt. Det är drivkraften, säger Torben Svensson.

Personliga berättelser
Second hand-butiksägarna är långt ifrån ensamma. De flesta väljer kanske fortfarande varor utifrån ett nyttoperspektiv, men populära tv-program som Antikrundan och Antikdeckarna är levande bevis på att personliga berättelser säljer bra i de svenska hemmen. Än verkar det finnas många människor som brinner för att bevara intresset för gamla ting.
– Jag hoppas att trenden fortsätter, att köpa begagnat borde vara första tanken. Men det gäller att få folk att tänka begagnat och det är svårt. Kanske kommer det fram en ny generation nu, som ser det som mer naturligt att handla i andra hand, avslutar Torben Svensson.
Så när den dagen kommer, då du inte längre har användning för den där gamla bokhyllan som står i ditt vardagsrum, står du inför ett beslut. Att skicka den till soptippen och låta berättelsen avslutas där, eller ge den en andra chans och låta någon annan föra den vidare. Det finns många olika anledningar till att människor väljer att köpa begagnat, men kommer försäljningen att fortsätta öka?
Det är sådana val som avgör hur den berättelsen slutar.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!