Summan av lasterna är ... vikande

Benny Karlsson förstår givetvis själv att han borde fimpa för gott (igen), och vill därför ha tips på andra saker att gilla och ty sig till, som inte dras med så trista bieffek-ter som cigaretter. Ska vi lyckas med det uppdraget får vi nog tänka efter, för det svåra är inte att sluta – utan att inte lockas till att börja igen – så det måste verkligen vara någonting som distraherar Benny långsiktigt.

Annars blir han en av dem som aldrig någonsin slutar. Kanske ansluter han till de där usla förebilderna som inte låter sig påverkas av varningstexter och forskningsrön utan blossar på och dessutom blir hur gamla som helst. Jag brukar fråga min mormor, varje gång vi ses, om hon inte fimpat ännu. Lisa fyller, vad blir det nu … 96 år i år:
”Näe, int sluta ja nu”, konstaterar hon
lakoniskt med en hänvisning till att det liksom inte riktigt är lönt att bättra sig så här på ålderns senhöst. Ett argument hon i och för sig använt sig av de senaste tjugofem åren, och som fortfarande ger samvetet utrymme för 2-3 Commerce per dag.
Det första hindret för att sluta är att bestämma exakt när reformeringen ska ske. Risken är att datumet aldrig blir idag utan hellre i morgon.
Det påstås ju att summan av lasterna är konstant, men jag tror inte riktigt att det stämmer. Vi gitter liksom inte hålla oss med samma höga nivå av samlade laster när man blir lite äldre, vilket öppnar för belöning av oss själva för all bättring som är gjord och tillåta oss att behålla en och annan favoritsynd.
För med tiden ersätter vi destruktiva frestelser som grädde, godis, alkohol, nattsuddande, snabbmat kvällstid och så vidare med andra vanor – mer stillsamma aktiviteter som inte har samma fysiska skadeverkan.
De flesta skaffar sig käpphästar istället, som det går att investera nästan hur mycket tid som helst i. Att reta upp sig på saker andra gör, skriva insändare, gestikulera i rondeller, och om inte korrigera beteenden så i alla fall kommentera dem.
En lösning skulle med andra ord kunna vara att lägga av med rökningen och bli lite grinigare, Benny. Var inte så öppensinnad och adaptiv hela tiden – du berövar dig i och med det en jättebra hobby.
Bra hobbys kännetecknas som bekant av att de går att prata mycket om. Det bevisas av att sporter och fritidssysselsättningar som är svåra, eller åtminstone väldigt svåra att bli kloka på, blir de som har de mest hängivna utövarna. Tänk golf, fiske och tennis i viss mån.
Skulle träning generellt kanske bli en stor del av den nye Benny? Känns inte riktigt så va? Vissa människor passar helt enkelt inte i WCT, och du känns i själ och hjärta som en sån. Missförstå mig nu inte, det är en komplimang att jag inte kan se dig i slimmade funktionskläder. På samma sätt som man helst inte vill föreställa sig Bob Dylan i shorts.
Men yoga kanske? Yoga andas precis som du batikmönster och hippiekollektiv, det skulle kunna vara nåt. För träning har ju visat sig vara det enda uppbyggliga, tillsammans med förälskelse kanske, som triggar belöningssystemen lika mycket som nikotin – när man väl vant kroppen med drogen.
Men det är som mycket annat här i världen till stor del en illusion, och kemi – eller en kombination av de båda. Det är bara gott att röka om man röker. Annars är det rätt och slätt äckligt. Att fortsätta röka är alltså som att dunka huvudet i väggen bara för att det är skönt att sluta.
Och nu Benny, när du nu slutar – i morgon, eller nästa vecka kanske – ska du inte sluta med hjälp av viljestyrka, som om det vore mot din vilja att göra det.
För det är vad som fäller de som inte ”kan” sluta. De vill helt enkelt inte, och då handlar det inte om att vilja ”tillräckligt mycket” – graden av hur mycket man vill. De som inte kan sluta vill över huvud taget inte alls skiljas från sina bästa kompisar – cigaretterna. För allt i världen.
Men gör slut med dem du Benny, de är dåligt sällskap.

Benny; Vilka saker gjorde du som ung, som tonåring och tjugonånting, som du inte riktigt kan förstå idag och absolut inte försvara eftersom det är precis såna saker som du retar dig på nuförtiden?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!