Foto: Daniel Magnusson/TV4

Det går som en dans för Madeleine

Den nionde säsongen av hemmafixarprogrammet Bygglov sänds just nu på TV4. Det mesta i programmet är sig likt från tidigare säsonger, med en skillnad – inredningsarkitekten Madeleine Müller Lightner har gjort byggledaren Matte Carlsson och snickaren Willy Björkman sällskap. Och i deras sällskap trivs hon utmärkt, men… – Det allra roligaste är familjernas reaktioner, berättar Madeleine för Bil & Bostad.

När Madeleine Müller Lightner inte befinner sig på tv-inspelning arbetar hon som inredningsarkitekt på Wingårdh arkitektkontor i Göteborg, något hon gjort i tio år. Det var via jobbet hon fick tips om att de behövde en ny programledare i Bygglov.
– Jag har aldrig gjort tv innan, så det var jättenervöst när man befann sig på plats och inspelningen skulle börja. Men nervositeten gick över väldigt fort. Jag vågar inte säga att det blev succé, men det känns väldigt bra i alla fall. Det är ju ett väl inarbetat program och det var lätt att komma in i det, säger Madeleine.
Matte och Willy har sedan tidigare tydliga roller i programmet, men Madeleine hade inga problem att passa in – och känna att hon kunde tillföra något.
– Min uppgift är att se till helheten och att vi lyssnar på familjens önskemål. Matte är byggledare och sköter mycket av det tekniska och praktiska, och Willy … han är Willy helt enkelt. Han är glad och gör att det blir ett kul program. Han är dessutom väldigt duktig på att bygga och komma på saker.

Jobbar intensivt
Programledartrion besöker i varje program ett hem där en familj behöver hjälp med något kring huset. Det kan vara att bygga om vardagsrummet, ordna ett nytt kök eller en uteplats. Även om viljan finns där hos de boende, kanske inte kunskapen eller tiden gör det. Fyra dagar har gänget på sig att fixa allt som ska fixas. Tiden sätter begränsningar för vad de kan åstadkomma, vilket dock inte enbart är negativt.
– Vi jobbar så intensivt under fyra dagar, så fem eller sex dagar skulle man nog inte orka med. Man är rätt slut! I de flesta fall räcker fyra dagar, det är vädret i så fall som kan ställa till det.
När Madeleine annars arbetar som inredningsarkitekt blir det mycket skissande i CAD-programmen på datorn. Att spela in tv var någonting nytt för henne.
– Det är roligt att verkligen allt händer under de fyra dagar som inspelningen pågår. Det är väldigt mycket som sker på en inspelningsplats. Det är också roligt att få vara med under hela byggprocessen; som arkitekt befinner man sig annars inte så mycket på bygget utan sitter mest på kontoret. Men allra roligast är att få vara med när när det färdiga resultatet presenteras för familjerna, de blir i de allra flesta fall väldigt glada.

Hemmet viktigt
Som inredningsarkitekt, och nu kringresande byggprogramledare, har Madeleine viss erfarenhet kring hur det ser ut i svenskarnas hem och vad vi tycker om. Men det är inte lätt att säga något om svenskarnas hem i allmänhet.
– Det man kan säga är att hemmen ofta speglar de som bor där. I Sverige är hemmet generellt väldigt viktigt. På andra ställen kanske puben i kvarteret fungerar som vardagsrum, men hos oss är vardagsrummet verkligen en samlingspunkt. Vi tycker om att vara hemma. Jag tror också det är därför såna här program är så populära.
Nu har Madeleine fått göra om i andra svenskars hem, men hur skulle hon reagera om någon ville fixa hennes hem?
– Jag skulle nog inte släppa in dem. Jag är rätt så bestämd och vet exakt hur jag vill ha det hemma.
Båda hennes programledarkollegor har varit med i Let’s Dance – och Madeleine ställer sig inte helt frågande om hon skulle få chansen att medverka i programmet.
– Jag väntar på att de ska ringa! Jag älskar att dansa och har dansat sedan jag var liten. Det hade varit svinkul.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!