Foto: Maria Wall

Inte bara pommes friten var bättre förr!

Vad var bättre förr och vad är bättre idag? När man lever i nuet så kan man bara gissa framåt och minnas bakåt. Vi vet mer om vår omvärld än vi någonsin gjort, men kunde vi förutse meteoriten stor som en långtradare som kraschade ner från ingenstans i Ryssland nyss?

Världsekonomin reagerar för minsta lilla från dag till dag. Och skrämmer mina usla PPM-fonder. Det är datorer som köper och säljer aktier enligt uppgjorda algoritmer som baserar sig på skakiga förväntningar. På aktiemarknaden kan ingen förutse framtiden. Detta är märkligt eftersom kapitalismens cykler går ungefär likadant nu som de gjorde på 20-talet.
För tusentalet år sedan var det varmare klimat här i Norrland. Det växte lövskog långt upp i fjällvärlden och älvarna var fulla med lax. Gillar man behagligt klimat och bra fiske, var det alltså bättre förr. Hela röbäcksslätten var en havsvik och på den tiden fanns varken stöddiga röbäckare eller högfärdiga tegsbor. Bara det kan ju få en att utbrista: Ja nog var det bättre förr!

Vi är friskare nu och vi klagar mer
I förra veckan fick vi veta i Uppdrag granskning att blodvärdena på skidåkarna var bättre förr. Själv led jag av ett besvärligt magsår i början av 90-talet så jag hade rekordlåga blodvärden och hade man inte kommit på att magsår orsakades av bakterier och kunde behandlas med losec + penicillin av rätt sort hade jag inte suttit här och skrivit krönikor.
Sjukvården är betydligt bättre idag, än den var förr, men det innebär i praktiken att ju fler som lever längre desto fler kan ringa till Radions P1 och klaga hos Täppas. Telefonin är bättre idag så alla kan klaga på allt och ingenting när de vill. Men det här knappandet och appandet och allt vad det heter är inte alltid av godo. Är du kissnödig på en järnvägsstation och vill komma in på toan får du skicka ett SMS någonstans och få en kod som du kan knappa in på dörren så du får komma in och pinka. Det är också i mobilen du får besked att tåget är försenat. Nog var det bättre förr när det fanns en stins att fråga. Eller en tant i en lucka. Vad hände med dem?

Vad säger mina vänner på Facebook?
För en skribent som jag är det enkelt idag. Nu finns hela internet tillgängligt och snabbt kan jag sondera bland mina vänner på Facebook om vad de anser var bättre förr – eller inte – och här redovisar jag några av de svar som kom in.
Här skriver till exempel Jon-Isac Lindberg: ”En gång i tiden var rödlök jättegott. Nästan söt och passade utmärkt till en bit fetaost och några tomater. Nu smakar den bara beskt och dödar alla andra smaker.”Ja se det var någonting nytt, tänker jag. Rödlöken. Hade ingen aning. John Holmes är en lokal DJ och han skriver: ”Musiken var bättre förr, och det som är bättre idag är att den nya musiken är så dålig så att den musiken som är bra, blir så otroligt bra.”
Schlagerbloggaren och journalisten Monica G Engström skriver: ”Pommes frites i gatuköken. Nu är det bara bleka, tunna, torra strips som inte smakar något alls. Förr var de fettdrypande och välfriterade rejäla bitar som inte gjorde ont att tugga på.” Det håller jag fullständigt med om Monica. Jag läser vidare. Anders Jacobsson saknar tiden då det fanns rejäla tvåväxlade cyklar som höll i ur och skur och när serietidningarna var mer spännande. Som Buster till exempel. Patrik Syrén tycker att Tom Jones var bättre förr. Jan Åman tyckte det var bättre förr när ungdomarna fick cykla till skolan och till sin fotbollsträning och när det fanns jobb för dem när de tagit examen. Ciderfabrikör Andreas Sundgren tycker att ”allting var bättre förr”. Den som får toppa min lista blir hockeylegenden Tore Ökvist som skriver att: ”Björklöven var bättre förr.”
Ja herregud tänker jag. Men nog ska vi väl glömma SM-guldet från 87 och blicka framåt!

Var schlagern bättre förr?
Det finns ett ytterst fåtal teveprogram som samlar svenska folket nuförtiden. På spåret är ett sådant program där alla kan delta med liv och lust i tevesofforna. Ett annat program är Melodifestivalen. Häromveckan var Sylvia Vrethammar med och sjöng en schlager som sorten lät förr i tiden. Här kan man snacka om en artist som såg ut likadan, sjöng likadant och med ungefär samma sång som för 40 år sedan. På Facebook kom kommentarerna blixtsnabbt: Vad har tanten på sig? En klänning från Kanarieöarna? Eller har hon köpt den på Indiska på 80-talet? Oj så man hånade stackars Sylvia. Familjen Carlsson skrev dock att deras Hugo skulle minsann rösta på Sylvia. För hon hade ju varit med Magnus Uggla i ”Det blir bara bättre” så hon var ju en hipp tant som också kunde sjunga. I samma program återuppstod även Army of Lovers. Eftersom jag har lite kontakt med Jean-Pierre Barda så höll jag givetvis på dem. Min hustru sneglade på mig i tevesoffan och tyckte att jag var ett riktigt halvfjaskigt våp. För all del, kära hustru. Men se så han anstränger sig Jean-Pierre för att mima rätt! Ja, men det gör inte La Camilla sa hustrun. Varken Army of Lovers eller Sylvia Vrethammar gick vidare. Sorry! Ni var bättre förr!

Jag röstar på Yohio i finalen
Inför den stora FINALEN kan jag nu välja på tre nummer som kan vara värdiga vinnare. Det är dels Louise Hoffsten som är bättre nu än hon någonsin har varit, det är ”gubbarna” med Tommy Körberg i spetsen som jag tycker är festliga på nåt vis och så är det sundsvallsjapanen Yohio med sin spretiga sockervaddfrisyr. Jag funderar faktiskt på att rösta på honom. Inte för att han är ny och fräsch och kul på alla sätt och vis. Eller för att han fakiskt både kan sjunga och spela gitarr. Nej jag röstar på honom för att hans farfar spelade i popbandet The Panthers som kom från Ljusdal och var det långhårigaste bandet som fanns i Sverige i en omröstning de hade i Bildjournalen i mitten av 60-talet. God Morgon!

Ja du Nicklas. Det vankas Littfest i Umeå med många spännande författare på besök. Vi som är litterära figurer, borde vi inte gå dit och mingla och dricka rödtjut och bete oss?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!