Klassikern: Mark Twain House

Orden karaktär och atmosfär kännetecknar det hus som byggdes åt författaren Samuel Clemens, mer känd som Mark Twain. I huset som stod klart 1874 skrev Mark Twain flera av sina klassiska böcker, som Tom Sawyers äventyr, Prinsen och tiggargossen och Huckleberry Finns äventyr. Idag är byggnaden ett uppskattat museum.

Mark Twin House uppfördes i så kallad Victorian Stick, en stil som var populär under den senare delen av 1800-talet och hämtade inspiration från europeiska alpstugor och engelsk tudorstil. Det var arkitekten Edward Tuckerman Potter som fick uppdraget att bygga huset åt Samuel Clemens i Hartford, Connecticut, så att denne kunde bo närmare sin förläggare.
Huset försågs med den tidens allra senaste teknik, till exempel var det ett av de första privata husen med inbyggt telefonsystem. Förutom att vara familjens bostad fungerade huset även som skola och bibliotek. På övre våningen fanns ett biljardrum och ett arbetsrum där Mark Twain författade sina böcker.
Dock drabbades Mark Twain med familj av ekonomiska bekymmer och familjen flyttade till Europa 1891, för att återvända till USA år 1900.
1974 inleddes en lång renoveringsprocess och idag fungerar byggnaden som museum.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!