Foto: Marielle Lindberg

Belys din tillvaro

Det är något magiskt över januari månad. Även fast det är krispigt kallt ute och vi längtar till varmare tider möter man leenden vart än man går. Förväntningarna på året är som störst just nu och möjligheterna oändliga. Vi går mot ljusare tider och, om vi ska vara riktigt ärliga, är det ganska mysigt att höra snön knaka under våra kängbeklädda fötter.

De stunder solen visar sig om dagarna vänder vi upp våra ansikten och låter den möta oss med energi. Den behagliga belysning vi möter utomhus får vi av vår apelsingula pärla, men inomhus får vi anstränga oss lite mer för att skapa ljusa miljöer som även dem ger oss välbehag.
Ett plus ett blir tre
Inspiration som lockar fram den egna kreativiteten kan man lätt finna i andra miljöer. Jag väljer därför att slå mig ner på ett kafé och se mig omkring. Det vimlar av människor som balanserar sin varma dryck på brickor framför sig och min blick går från kopparna till lamporna ovanför. Man har valt att inreda med flertalet ljuskällor istället för en och materialet är iögonfallande. Industriell rustik kombineras med avskalat naturmaterial. Här gäller inte talesättet ”less is more” och jag känner med detsamma hur jag tilltalas av den häpnadsväckande belysningen. Det är på något sätt som att ett plus ett blir tre.
Att ljussätta miljön med flera källor ger inte bara en betydligt ljusare yta – det ger även en behaglig känsla. Materialvalet känns noggrant genomtänkt och rummet blir varmt och ombonad av den mjuka belysningen som dekorerar luftrummet. Jag vill plocka ner alla lamporna och ta med dem hem, men låter dem istället bli till en inspirationskälla som jag kan ta fram ur minnet närhelst det behagar.

Tre tips till kreativ belysning
1. Stora lampskärmar kan täcka en yta som annars lätt kan kännas tom. Häng flera lampor i olika höjd eller välj en som har en bredare diameter och rummet känns med detsamma mer inrett.
2. Satsa på att belysa detaljer i rummet så att skuggeffekter skapas. Exempelvis kan man sätta en ljuskälla nedanför en större växt och rikta ljuset mot taket så att bladen belyses och på så sätt skapa ljus.
3. Våga! Det är lätt att bli feg när det är till att välja hemmets belysning, men tänk vilken wow-effekt som uppstår när vi ser hur andra vågat sig på lampskärmar av modell XL eller med former som spretar åt olika håll. More is more!

MARIELLE LINDBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!