Foto: NAIAS

Designpris till Cadillacs elbil

Den 14 januari öppnades dörrarna till årets bilsalong i Detroit, North American International Auto Show. ”Eyes on Design” heter det pris som tilldelas en bil vars design utmärker sig på ett positivt sätt. I år gick priset för bästa produktionsbil till Cadillacs nya elbil, ELR, medan Ford Atlas och Nissan Resonance delade på priset för bästa konceptbil.

Över 50 bilmodeller hade premiär på årets första stora bilsalong, den i bilens huvudstad, Detroit. Till de stora nyheterna, och då menar vi stora också vad gäller yttermått, hörde Fords konceptpickup Atlas F-150. Bilen har enligt Ford aerodynamisk design vilket tillsammans med nästa generations EcoBoost-motorer bäddar för bränsleffektivitet.
Atlas utsågs till mässans bästa konceptbil, en utmärkelse som delades med Nissans spännande formgivna Resonance. Bland de produktionsklara bilarna utsågs Cadillac ELR till vinnare. Bilen delar teknik med Chevrolet Volt och Opel Ampera, men satsar på en sportigare profil och har bara två dörrar.
Annars var helt nya Chevrolet Corvette Stingray en bilnyhet som fångade mångas intresse. Sjunde generationens Corvette har en V8-motor som producerar 450 hästkrafter, men är ändå den snålaste Corvetten hittills.
Mercedes-Benz firar 125 år på den amerikanska marknaden och introducerar fem nya E-modeller. E står för “ emotion, efficiency och extra intelligence,” enligt Mercedes-Benz-bossen Dieter Zetsche som fanns på plats i Detroit. Totalt finns 18 olika kombinationer av motorer och drivlinor att välja mellan bland dessa. Bland bilarna kan nämnas dieselhybriden E 300 BlueTec och den 585 hästkrafter starka E63 AMG.
Bland övriga nya modeller som visades kan nämnas nya Jeep Grand Cherokee, Hondas mindre suv Urban Concept och Toyotas konceptbil Furia med spännande design som vi kanske får se i nästa Auris. Tuff design har även Hyundais koncept HCD-14 Genesis, BMW 4 Series, Lexus nya IS som även kommer som hybrid, och inte minst Maserati med en helt ny Quattroporte, som nu är uppe i sin sjätte generation.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!