Foto: Maria Wall

Nyårsrevyn med hemliga gästartister

Ja du Nicklas. Frågor om bröderna Landby förföljer mig som ett gäng getingar dras till en tillbringare med hallonsaft. Nu har jag donerat allt material jag hade om bröderna; dikter, teckningar, foton, artiklar – till Erik Jonsson och den norrländska kulturtidskriften Provins. Läs gärna artikeln om Landby i det senaste numret! Låt mig hellre berätta om den första Nyårsrevyn vi gjorde här i Umeå 1987 där vi även hade med hemliga gästartister. Bland annat en ukulelespelande mykolog!

Vi sätter upp en revy
och upptäcker en lucka...
I korthet gick det till såhär när Nyårsrevyn uppstod igen i Umeå. Det hade bildats en Teaterförening i stan och dess ordförande Sven Sahlström ville producera en revy. Här fanns spelglada musiker och skådespelare från Ögonblicksteatern. Här fanns scentekniker och kostymmakare. Nu behövdes även ett dragplåster. Lasse Eriksson! Han hade gjort revy tidigare i Uppsala, men han var pitebo från början och en rolig fan. Men han behövde hjälp med manus och lokalanpassning av texterna så därför kontaktade Teaterföreningen mig.
Snart satt vi båda på Sofiehem och skrev gemensamt manus. Ensemblen började ta form. Vi hade en orkester med goda musikanter, en balett, och kostymörer från operan och Ulf Lundkvist som målade dekor. Revyn fick namnet En grillad med allt, scenen var uppbyggd kring en korvkiosk.
Allt var klart för föreställning. Men så upptäckte vi en lucka mellan två klädbyten i andra akten. Vi tar in hemliga gästartister! Jag fick uppdraget att ansvara för detta. Och dessutom vara med i ensemblen på scen och presentera dessa!

Var finns talangerna som uppträder gratis?
Vilka ville ställa upp? Vi ringde runt bland våra kompisar i första hand. Staffan Ling ställde upp. Likaså hans polare Bengt Andersson, som också var en gammal revyräv i Umeå. Vi hade underbarnet Mats Öberg som fick spela och sjunga en låt av Frank Zappa. Torbjörn Harr kände Henry Lövbom som fick med sig hela Umeå Dragspelsklubb (ca 30 personer). Det fanns en Ljudhärmare från Vindeln som kunde härma utombordsmotorer, mopeder och tvåtakts Saabar som snedtände. Kom till revyn! Ja alla ville vara med och gästa.
Det var den kallaste vintern i mannaminne. Halva ensemblen fick feber och hostade men Lasse ringde då till sin kompis läkaren Moltas Eriksson i Uppsala som skrev ut hostmedicin av den sorten att du också svävar på moln sen du tagit den. Vi klunkade och spelade kväll efter kväll...

Entré för en frusen mykolog
med brustna ukulelefingrar
Ryktet gick på stan att revyn var bättre än någonsin. Men så kom kvällen då gästartisten skulle vara en mykologprofessor (svampvetare) från universitetet som kunde spela ukulele! Wow liksom. Ingen visste vem det var. Men jag gick i god för honom, jag hade ju sett Flygmalajen på matiné i min barndom. En mykolog som spelar ukulele? Bara att få presentera en sådan kändes unikt.
Han kom i god tid innan föreställningen. Han huttrade, han frös, han klagade. Ukulelen skulle värmas upp och kylan hade angripit hans känsliga fingrar. Den nervöse och frusne professorn irrade omkring och spred nervositet. Han krävde vaselin till sina frusna fingrar. Jag smygknarkade hostmedicin för att stilla mina egna nerver innan jag gick in på scenen och sa: ”Vi har den stora äran att som hemlig gästartist för i afton … få presentera … en alldeles äkta … professor i mykologi …och inte nog med det … HAN KAN SPELA UKULELE!”
Bara en sådan presentation borde ju dra jätteapplåder men … in kom vår magerlagde frusne spelman med sin lilla ukulele till vår förvånade och tysta publik. Han spelade sin låt och fick sin svaga applåd och … ja vad kunde man annars förvänta sig?

Mina damer och herrar:
Här är Bosse Parnevik!
Nyårsrevyn vi gjorde 1987 var den första i Umeå på många år. Lasse Eriksson bidrog i allra högsta grad till succén och när hans kompis Bosse Parnevik kom en kväll och gästade oss som hemlig artist var det extra festligt. Tänk bara att få gå ut på scen och säga: ”Mina damer och herrar, får jag presentera vår hemliga gästartist för i afton; BOSSE PARNEVIK!” Publiken gapade som fågelholkar. Va? Är det han? På riktigt! Dagarna efter så var det mycket snack på stan. ”Vi var på Nyårsrevyn och såg Bosse Parnevik!” ”Jaha, när vi var där var det en vilsen typ som spela ukulele.” Det klagades överallt: ”Kunde de inte annonsera vilka gästartister de skulle ha så man fick välja kväll!”
Slutkommentar: Om man bjuder på en riktig överraskning för några, kan man räkna ut att de som inte var där just då klagar extra mycket. God Morgon!

Ja du Nicklas. Snart sätter Hörneforsrevyn igång med föreställningar på Sagateatern. Jag ska dit men hur är det med ditt revyintresse? Har du varit på någon revy nån gång?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!