Foto: Sofia Johansson

Nya regler förenklar för husvagnsägare

Nya körkortsregler underlättar för husvagnsfantaster. Förändringen görs för att öka trafiksäkerheten och få enhetligare körkortsbestämmelser inom EU. De nya reglerna är dessutom både lättare att förstå och tillåter fler kilon.

Redan den 19 januari kan husvagnsägarna börja glädjas inför sommarens roadtrip. Då träder de nya reglerna i kraft och det är slut på krånglig huvudräkning och, i vissa fall, snålande på kilon.
Idag får släpets totalvikt inte överstiga dragbilens tjänstevikt och hela ekipaget får tillsammans väga max 3 500 kilo. Men när de nya reglerna träder i kraft försvinner kravet på att släpfordonets totalvikt inte får överstiga dragbilens tjänstevikt och en förare med B-behörighet behöver bara förhålla sig till totalvikten på 3 500 kilo.
– Det innebär att ju lättare bil du har, desto högre totalvikt kan du ha på husvagnen, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen till TT.

Efterlängtad förändring
Både husvagnsägare och de som går i köpartankar glädjs åt förändringen, enligt Lasse Sandström, delägare av Caravan Center i Umeå och försäljare av husvagnar och husbilar. Han välkomnar de nya reglerna.
– De är efterlängtade. Med tiden har de gamla reglerna blivit förlegade eftersom nya bilar har blivit tyngre och tyngre. Då har marginalerna blivit mindre för vad husvagnen får väga. Tack vare de nya reglerna kan många av våra kunder äntligen gå upp i storlek och köpa den vagn de vill ha.

Ny behörighet
Ännu en förändring är införandet av en utökad B-behörighet som tillåter föraren att dra fordonskombinationer med en totalvikt på upp till 4 250 kilo. För att få den utökade behörigheten krävs ett särskilt körprov via Trafikverket och kostnaden för en sådan uppkörning landar på 800 kronor.
Lasse Sandström tror att den nya behörigheten kommer bli populär och tycker även att förändringen gällande vad man får dra med ett vanligt B-körkort underlättar. Speciellt när det gäller packningen.
– Nu får vi bättre lastförmåga och mer spelrum när det gäller vikten. Man kommer kunna lasta på med mer personlig utrustning – mat, kläder och campingutrustning till exempel. Sådant som man behöver på semestern helt enkelt, säger han.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!