Foto: Niklas Eriksson

Karlssons spåkula inför 2013

Alla bara pratar om 2014. Det är då det ska bli VM i fotboll i Brasilien, det ska bli val i Sverige, Umeå blir Kulturhuvudstad. Hela året 2013 känns lite grann som dockan Sigrid som satt på pottan vid Beppe Wolgers säng och får vänta ett helt år innan hon får ropa ”Fääärdig!”

Men vänta nu. För att bli färdig med alla förberedelser till 2014 så måste vi nog ändå stöka undan 2013 och det här ser jag i min spåkula inför året som kommer:

1. Pia Sundhage blir Valkyria
Under 2013 blir det fotbolls-EM på hemmaplan för damer och dessutom var det 200 år sedan Wagner föddes. Naturligtvis kan man kombinera detta. Pia Sundhage är mer macho än förre coachen Dennerby och får ta på sig vikingahjälmen och bli en sjungande Valkyria i stället för lägereldstrubadur. Matchen mot Tyskland i semifinalen blir en enda Götterdämmerung för Birgit Printz och det tyska laget och vi vinner med 4-1.

2. Facebook prisar Anders & Åsa
När som helst på dygnet under årets alla dagar blir vi uppdaterade om hur gott de äter tillsammans, hur de motionerar tillsammans, hur de trivs tillsammans. Vi talar naturligtvis om det moderata kommunalrådet Anders Ågren i Umeå och hans fru Åsa Ågren Wikström, kommunchef i Vännäs. Det gulligaste paret på Facebook!
Grundaren Mark Zuckerberg i USA vill uppmärksamma herr och fru Ågren som facebook-lovebirds of the year men ett bidragande skäl är att han är dålig på att googla. Han tror att Umeå är detsamma som Luleå där de ska bygga sin nya server-anläggning och där Anders Ågren isåfall skulle vara kommunalråd, samt att Åsa Ågren Wikström är kommunchef i Venedig. ”Whatever, Facebook brings them together” heter det i utnämningen.

3. ”Gubbar med sprutt i – jobbar till 70”
Vi minns nog alla statsminister Fredrik Reinfeldts utspel om att vi alla fick räkna med höjd pensionsålder om vi skulle klara Sveriges ekonomi. Några som definitivt har hörsammat detta är Umeås store entreprenör Krister Olsson född 1943, och Bertil Hammarstedt född 1939. Båda är superaktiva här i Umeå; Krister och Balticgruppen bygger kvarteret Forsete, samt Kulturväven. Bertil jobbar med Kulturväven, badhuset och dessutom med nya Vasafärjan. In fact; utan deras arbetsinsats, hur ska Umeå bli klart till märkesåret 2014?
Fredrik Reinfeldt delar därför ut priset: ”Gubbar med sprutt i jobbar till 70” vid en ceremoni i sommar i Döbelns Park med sång av Generationskören som sjunger: ”I will survive”.
Kommunalrådet Lennart Holmlund (S), triggas av evenemanget och ställer upp för en mandatperiod till. ”Jämfört med dem är jag ju rena ungdomen”, kommenterar Holmlund, född 1946.

4. Kulturpengarna tar slut innan sommarn
Ända sedan de första idéerna kläcktes om att Umeå borde få bli kulturhuvudstad i Europa har det satsas flera miljoner på det kommunala kansliet som jobbar med att också genomföra projektet. Att göra jämförelser med den grekiska ekonomin kanske är att ta i, men faktum är att Angela Merkel nog är mer generös med att ge bidrag till grekerna än den svenska kulturministern var med Kulturhuvudstad 2014 – hon gav bara hälften av det man ville ha för att kunna genomföra kulturåret. Tre års arbete av den växande kommunala staben börjar nu märkas och man är nästan nere vid kistbotten. Nu återstår bara ”crowdfunding” för alla evenemang som ska ske 2014. Det vill säga man vädjar till allmänhetens goda vilja att betala för kalaset. Och gärna i förtid.
Men vänta nu. Har vi inte redan gjort det med våra kommunala skattepengar? Nej, nej säger ledningen. Crowdfunding är ett ord på engelska. Och våra konsulter tycker att det känns rätt i tiden.

5. IKEA går till sjöss med Vasabåtarna!
Tanken var att IKEA skulle öppna upp under hösten 2013 på en lägda på Teg. Hela året som gått har vi sett glada reportage i media om detta men den senaste tiden har oron börjat smyga sig över hela projektet. Det blir fördröjt får vi veta. Men vad beror det på? Botniabanans bygge fördröjdes i flera år eftersom fågelmarkerna skulle utredas. I min spåkula ser jag dock inga fåglar som häckar, jag ser skymten av min samiske schaman Shampo Lappelill som dunkar på sin trolltrumma att bygget måste stoppas för det ligger på helig samisk mark!
Nu säger röbäcksbönderna att den här marken har varit deras i generationer, men alla som kan sin historia vet ju att de här områdena en gång var en havsvik. Och renbetesmarker med för den delen. Och med rapporterna om klimatförändringen i världen med all issmältning kan det gärna bli en havsvik där igen!
Lösningen på allt det här blir förstås att IKEA gör som de borde ha gjort från början. De öppnar varuhuset på Vasabåtarna och har sina lager både i Vasa och i Holmsund. Har VK:s klimatreporter Tom Juslin, flitig resenär på båtarna, med detta att göra? Ja det skulle inte förvåna mig ett dugg. Sauna mina ord. Gott Nytt År!

Ja du Nicklas. Nytt år börjar nu och i min spåkula ser jag mest lokala händelser som du ser. Men hur går det med resten av världen? Du som jobbar med ungt folk omkring dig. Vad skvallras det om för trender bland dem? Nya appar, nya iPhones – vad händer?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!