Foto: Elin Larsson

Överlämnar stafettpinnen

I helgen var det återigen dags för Mäklarsamfundet att utse Årets Mäklarprofil. Prisutdelare var titelhållaren för året som gått, ingen mindre än Umeås egen Sara Stenlund. Bil & Bostad passade på att träffa henne inför prisutdelningen för att höra vad titeln inneburit för henne och hur det känns att nu lämna ifrån sig priset. – Det känns hedervärt att få sitta med som en del av juryn och det är roligt att det finns så pass många duktiga mäklare. Men det känns tråkigt att behöva lämna ifrån sig priset det är ju jättefint, men jag har ju fått en replika.

Det var i november i fjol som Sara Stenlund på Boporten utsågs till 2011 års Mäklarprofil på Mäklarsamfundets Mäklarmässa i Stockholm.
– Först visste jag inte ens att jag var nominerad så jag blev jätteförvånad när de ringde. Men jag trodde aldrig att jag skulle bli mer än nominerad, att jag skulle vinna fanns inte på kartan, berättar hon.
Vägen till segern kantades dock av en hel rad olika delmoment.
– Först nominerades man av någon inom mäklarbranschen och därefter valde Mäklarsamfundet ut tio stycken som fick svara på en massa frågor både skriftligt och i en telefonintervju. Jag skickade in två maskinskrivna sidor med svar och sen skulle man lämna två referenspersoner utanför mäklarbranschen. De skulle också skicka in två sidor med svar på frågor om mig. Så det var en ganska tuff gallring.

”Roligt att Umeå syns”
Efter detta valdes tre personer ut som pressenterades i Mäklarsamfundets branschtidning och som branschmedlemmarna därefter fick rösta på. Resultatet av omröstningen vägdes sen in i juryns slutgiltiga beslut. Sara tycker att det är kul att man från Mäklarsamfundets sida uppmärksammar en så pass liten stad som Umeå.
– Först blir man ju så förvånad över att någon har upptäckt en som mäklare i Umeå, det finns ju kändismäklare i Stockholm men det är roligt för Umeå att också få synas. Umeå är ju ändå en liten stad om man jämför med Stockholm och de andra storstäderna. Men jag tycker att vi har duktiga mäklare i den här staden, inte bara på Boporten utan allihop är duktiga.

Skrev uppsats
Utmärkelsen Årets Mäklarprofil är personligt och står inte för den bästa försäljningen under året utan går till en person som är en förebild för mäklarbranschen och som har stärkt förtroendet för kåren eller på något annat sätt gjort något som är bra för alla i branschen. För Sara har det redan från det att Boporten startades varit tydligt hur hon vill jobba.
– När jag skrev min uppsats på universitetet kollade jag branschen och skickade ut enkäter till alla som sålt hus det året för att se var det brast och det är det vi har försökt jobba mot sedan dess. Jag har haft en ganska tydlig metod för hur vi ska göra för att lyckas. Jag har kämpat hårt för det. Sen har vi varit ganska innovativa med marknadsföringen och synts och varit först med mycket som andra sen också blivit duktig på. Så det gör att vi har fått en kvalitetshöjning i hela branschen vilket är positivt för kunderna.

Kommunikationen viktig
Hon tycker att utmärkelsen Årets Mäklarprofil blev ett bevis på att inte bara hon och kollegorna utan också andra sett att hennes arbetsmetod gett resultat.
– Jag tycker att det varit ett kvitto på att folk har upptäckt att vi har gjort ett bra jobb. Och det är ju jättekul när man kämpar och jobbar så hårt som vi alla gör här. Man önskar ju att vi kunde fått priset hela företaget för det är ju verkligen alla som har kämpat, säger hon.
– Målsättningen är ju självklart alltid att göra världens bästa jobb och gör man inte det kan man inte sova på natten. Så är det ju. Sen är det ju inte alltid som man lyckas men det är handlar om att göra sitt jobb på ett så bra sätt som möjligt. Mycket i vår bransch handlar om att ha en bra kommunikation och att vara tydlig så att det inte blir missförstånd. Kommunikationen är a och o.
Att det finns många duktiga mäklare runt om i landet är något Sara har fått bekräftat under sitt juryarbete till 2012 års utmärkelse av Årets Mäklarprofil.
– Det finns ju fantastiskt många duktiga mäklare och jag tycker att det varit jättesvårt att bestämma mig för vem jag skulle lägga min röst på, avslutar hon.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!