Klassikern: Datsun 240Z

Kärt barn har många namn. Nissan Fairlady Z, Nissan S30 och Datsun 240Z är egentligen en och samma bil som såldes med olika namn på olika marknader. Bilen visades första gången 1969 och tillverkades fram till 1978 och var en stor framgång för Nissan/Datsun.

Särskilt på den amerikanska marknaden blev Datsun 240Z populär. Bilen var betydligt billigare än de amerikanska och europeiska konkurrenterna – men inte sämre på något sätt för det. 240Z var försedd med en 2,4-liters bensinmotor som gav 151 hästkrafter vilket tillsammans med låg vikt borgade för goda köregenskaper – och inte att förglömma: den var snygg. Den amerikanska biltidningen Sports Car International utsåg 2004 bilen till 1970-talets näst bästa sportbil – slagen endast av Ferrari Dino, men före till exempel Porsche Carrera och Lamborghini Miura.
1981 meddelade Nissan att man skulle fasa ut namnet Datsun och i fortsättningen endast använda namnet Nissan på sina modeller på alla marknader. Men nu är Datsun på väg att återupplivas – Nissan meddelade tidigare i år att Datsun ska bli ett lågprismärke vars bilar ska säljas i Indonesien, Ryssland och Indien med start år 2014. Det har också talats om att Nissan ska lansera en ny 240Z i samband med märkets 80-årsjubileum 2014. Men det är endast rykten...
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!