Foto: Caroline Andersson

Nykter förkämpe

Benny Haag är ett välbekant ansikte för de allra flesta. Följde man inte den klassiska ungdomsserien Xerxes under 80-talet har man kanske sett honom snacka trav i tv med Sven Melander, eller så har man kanske tagit del av hans enmansföreställning baserad på Jan Guillous Ondskan som han gjort hela 740 gånger. Benny är också djupt engagerad i nykterhetsfrågor och har både skrivit böcker i ämnet och turnerat med sina enmansföreställningar ”Inte mer än fullt tack” och ”Ingenting är möjligt”.

Benny Haag fick sitt genombrott som skådespelare i Xerxes 1988 och var under flera år anställd på Dramaten där han bland annat under flera år uppförde Ondskan som enmansföreställning. Under senare år har han inte skådespelat lika flitigt utan istället blivit allt mer engagerad i nykterhetsfrågan.
Bakgrunden till Bennys engagemang är att han själv haft alkoholproblem, men de senaste tolv åren har han varit nykter.
– Jag drack för mycket helt enkelt, förklarar Benny Haag. Men även när jag drack drog jag gränsen vid att köra bil påverkad, så det har jag inte gjort.
Även om Benny inte kört bil onykter så saknar han inte erfarenhet av alkohol och bilkörning. Han har dock haft turen att slippa allvarligare incidenter.
– När man var yngre och skulle till folkparken var den som körde ofta packad. Som tur var hände inget. Men när man läser att en bil med fyra tjugoåringar kört av vägen en fredagkväll, eller om singelolyckor där någon kört av vägen på en raksträcka, vad gör man då? Tar in bilen och kollar bromsarna eller däcken, eller skyller på underlaget. Klart alkohol är inblandat.

Vill beröra
Benny vet inte om synen på alkohol och bilkörning har förändrats under senare år, men klart är i alla fall att olika hjälpmedel som alkolås dykt upp.
– Jag är ingen förbudsmänniska, men kan alkolås rädda någon från att slippa bli rullstolsburen så är det bra. Alltid räddar det någon. Det är inte nykterister som har invändningar mot alkolås utan det är ju de som tror de kan åka dit. I Sverige är det så också att man är antingen nykterist eller livsnjutare som dricker ibland, men det är inte dem jag vill åt, det är de som högkonsumerar alkohol.
För att minska den onyktra bilkörningen tycker Benny det är viktigt att man inte bara presenterar siffror och statistik, utan att man berör.
– Man måste beröra människor känslomässigt, som i reklam där man ska bli glad eller få olika känslor och sen gå och köpa en produkt. Man kommer inte långt med att bara presentera en massa statistik och diagram. Man ska visa konsekvenserna då någon kört ihjäl en femtonåring eller vad det kan vara, även om man så klart måste ta hänsyn till personers integritet. Någon kan säga att det är skrämselpropaganda, men det är det inte. Det är sånt som verkligen hänt.

Specialist på enmansföreställningar
Just nu är Benny aktuell dels som författare, dels med enmansföreställningarna ”Inte mer än fullt tack” och ”Ingenting är möjligt” där han tar upp alkoholproblematiken. Han ses också ofta i tv där han debatterar i ämnet. Just enmansförställningar har blivit något av Bennys specialitet. Frågan är om han kommer att ta upp det klassiska skådespelandet igen…
– Spela teater i grupp kommer jag nog inte göra.
PETER ÖBERG

Fakta: Benny Haag
Yrke: Skådespelare, föreläsare, författare
Aktuell: Med enmansföreställningarna ”Inte mer än fullt tack” och ”Ingenting är möjligt” samt boken ”Ingenting är möjligt” (Albert Bonniers förlag, 2012)
Ålder: 51 år
Bor: Villa i Nacka
Kör: Renault Megane

Fler Artiklar
Klicka och läs!