Klassikern: Duomo di Milano

Vid platsen dit alla Milanos gator leder, till det som en gång var ett romerskt forum, står Duomo di Milano. Den minst sagt imponerande katedralen liknar en hägring om man står en bit ifrån – med sina 11 706 kvadratmeter är katedralen den fjärde största i världen.

Ärkebiskopen Antonio da Saluzzo satte igång bygget av Duomo di Milano år 1386. Därefter tog det över 500 år innan domen blev klar år 1965.
Den mäktiga katedralen är ett av få exempel på sengotik i Italien och är nu sätet för den romersk-katolska ärkebiskopen i Milano. Byggnaden är 157 meter lång och rymmer inte mindre än 40 000 personer. Men det mest överväldigande är de 3159 skulpturerna som pryder domen varav 2245 stycken på exteriören.
Den mest berömda är stadens beskyddare Madonnina som restes år 1762. Täckt med 3900 ark bladguld är skulpturen placerad på katedralens högsta spira, 108,5 meter över marken. För en liten avgift kan du ta trapporna eller hissen upp på Duomo di Milanos tak för att se detaljerna på nära håll. På toppen kan du även uppleva den fantastiska utsikten, speciellt om du har turen att komma dit på en molnfri dag.
HELENA NILSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!