Foto: Niklas Eriksson

Om smaken och kärleken

Jag bor 100 meter från tre hamburgerställen i centrala Umeå; McDonald’s, Frasses och Max. Hade jag älskat hamburgare skulle jag alltså bo i den bästa av världar. Men jag gillar inte hamburgare, och jag äter helst inte majonnäsbaserad dressing till kött. För det första smakar de inget. För det andra får du gapa käften ur led för att tugga i dig anrättningen. Även om du lutar dig fram med hela kroppen spiller du lik förbannat dressing på fingrar, haka, skjorta och byxor innan du är klar och har fått i dig maten.

Nu vet jag att dessa tre ställen har tusentals gäster per dag. Alltså måste folk gilla den här maten. Men låt mig få ställa en fråga: Du som brukar käka där. Kommer du någonsin ihåg en enda av alla de hamburgare du mumsat i dig? Som var särskilt god? Fundera på det!

Det gör mig på gott humör
– västerbottensostsmör!
Jag fattar inte restauranger som hela tiden byter meny. Här i stan finns några trotjänare på trallriken som drar folk enbart på ryktet. Det är Raggmunkar på Bishops Arms och det är Wienerschnitzeln på Lottas. Jag vill nog även tillägga att sniglarna med vitlök och smör på Lottas är en liten delikatess som jag gärna sörplar i mig. Och jag blir bara mer triggad av de som säger: ”Hur fan kan du äta det där. SNIGLAR!” Och så får de hurven.
När det vankas laxpudding på Viktoria eller Rex, så nog ber jag om extra smält smör. Och salta duktigt på smöret! När det gäller smör vill jag också framhålla Sävargårdens egen uppfinning: riven västerbottensost i smörbyttan. När Håkan Lundgren introducerade det där någon gång på 90-talet for vi ända dit från stan bara för att äta detta smör. Och när han för sjuttifjärde gången ville berätta om Sävargårdens stolta historia kunde man alltid säga: ”…du Håkan. Kan du inte gå och hämta mera tunnbröd och sånt där västerbottensostsmör som ni har uppfunnit här…” Det var ett mycket effektivt sätt att få lite rotation på stället.
Maträtten som fick mig i bröllopssäng
Vi har nu kommit in på kapitlet: kärleksmåltider.
Det var i början av 70-talet. Jag var nyförlovad och bodde på Korsgatan på Haga. En afton när det snöade lapphandskar tog jag med fjällan över järnvägsbron för att äta romantiskt på Skytten. Denna restaurang liknade rätt mycket den fina restaurang som fanns en gång på Centralen i Stockholm. Där man alltid åt skomakarlåda. Nåväl. Skytten hade min favoriträtt Lever Anglais, alltså stekt lever med bacon, kapris och pommes frites. När man ger sig till att bjuda den tjusigaste blondinen i stan på lever då har man satt ribban rätt högt, men hon måste nog ha varit kär i mig som accepterade.
Nån timme senare. Vinet var urdrucket, ljusen flämtade. Vi gick ut i natten.
Tillbaks i rummet på Korsgatan och i gustaviansoffan jag byggt om till säng kom snart en av de febrigaste nätter jag upplevt. Tack Lever Anglais! Vi hade båda drabbats av en magnifik matförgiftning med hög feber som höll oss i sängen i två dygn. Resten är historia. Vi har varit gifta i drygt 40 år nu. Och apropå ungdomlig förälskelse...

Det kom ett upprört
brev från läsekretsen…
Nu kunde den här kulinariska spalten tagit slut men eftersom ”brev från läsekretsen” nästan aldrig kommer till tals inför läsekretsen vill jag publicera detta:
”Hej Benny, Jag läser med stort intresse din krönika i Bil & Bostad varannan onsdag. Och oftast med stor behållning! Men när du för två veckor sedan skrev att Anders Hedberg* var ihop med den snyggaste rödhåriga bruden på skolan, då blev jag upprörd! För henne var det ju JAG som var ihop med!! Anders brutta var ju inte ens rödhårig utan blond. Hon hette Gun-Marie Nyberg, kom från Näske, och fördriver idag dagarna med att dressera hundar på Lidingö. Så ljug lagom!
Hälsar Lars-Olof Öhman som fortfarande lever ihop med Elsmarie Sundin här i Umeå.”

Käre Lars-Olof Öhman.
Jag har nu låtit din klagan ta plats i min krönika som handlar om maten och smaken. Det kanske är likadant med kärleken och fruntimmer. När det gäller Anders Hedbergs fjälla Gun-Marie Nyberg så var hon sprakande rödhårig. Det var hon även innan hon träffade Anders Hedberg, kan en säker källa intyga. Vi ska inte tvista om vem som var den allra vackraste tjejen på Nolaskolan men om du hävdar att det var din Elsmarie så får vi väl acceptera det. Jag tror nog både Anders och Gun-Marie tål det. God Morgon!

Ja du Nicklas. Att skriva om kärlek och skönhet kan orsaka en del förvecklingar. Hur var det med din skoltid. Fick du nånsin ihop det med skolans lucia?

* Anders Hedberg blev hockeyproffs i NHL och tog med sig Gun-Marie dit.

BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!