Foto: TV8/Johan Töpel

Jannika besöker Sveriges finaste hus

Tänker man på bostäder i Sverige ser man kanske inte i första hand inredda kvarnar, rosa sagoslott och nybyggda lador framför sig. Men dessa och andra bostäder finns och besöktes av programledarna Jannika Hernelius och Andreas Forsberg i första säsongen av Hustoppen på TV8. Just nu visas programseriens andra säsong – och frågan är hur många fantastiska bostäder det egentligen finns i vårt land. Bil & Bostad har pratat programledaren och inredningsarkiteken och Jannika Hernelius.

Inredningsarkitekten Jannika Hernelius är tillsammans med arkitekten Andreas Forsberg programledare för Hustoppen vars andra säsong nu visas på TV8 på måndagar. De båda besöker i varje avsnitt två olika hus som presenteras för oss tittare. Husen bedöms sedan av en expertjury bestående av de namnkunniga arkitekterna Gert Wingårdh, Carouschka Streijffert och Thomas Sandell.
– Det är ett väldigt trevligt program om jag får säga det själv. Det är lite som att läsa en inredningstidning, man behöver inte vara expert på arkitektur och design för att ha glädje av det, säger Jannika Hernelius.
När Bil & Bostad pratar med Jannika är hon mitt uppe i inspelningen av programmets tredje säsong. Andra och tredje säsongen har båda spelats in under sommaren och hösten – och det har varit en hektisk period för Jannika.
– Jag har 60 hus i huvudet just nu så det är mycket att hålla reda på. Det roliga är att det är så olika hus. Det kan vara allt från 70 år gamla nationalromantiska hus till nybyggda betongklumpar. Alla är vackra och tilltalande på sitt sätt.

”Unikt och spännande”
Det är inte vilka bostäder som helst som får vara med i Hustoppen, men husen behöver inte tillhöra de allra mest exklusiva villorna. Det kan räcka nog så långt med att ett hus har en spännande bakgrund eller är inrett på ett annorlunda sätt, berättar Jannika.
– Det kan vara att det har en spännande historia, är ritat av en välkänd arkitekt eller bara har passionerade husägare som gjort något särskilt. Det behöver inte vara det vackraste eller dyraste huset. Där är första säsongens vinnare, Villa Bornstein, ett bra exempel – ett unikt och spännande hus med en rimlig budget.
Just Villa bornstein belönades med 29 poäng, av 30 möjliga, av juryn. Frågan är om andra och tredje säsongen kommer innehålla lika många fantastiska hus.
– Vi har bara skrapat på ytan! Det finns väldigt många fina hus i Sverige. I första säsongen var jag väldigt förtjust i Villa Bornstein, och jag tyckte också mycket om Slakteriet, men den andra säsongen toppar den första. Men vilka favoriter jag har i andra och tredje säsongen kan jag inte avslöja än.

Ser till helheten
När Jannika inte besöker hus i Hustoppen arbetar hon som inredningsarkitekt och formgivare. Tidigare har hon också kunnat ses i inredningsprogrammen Från koja till slott och Room Service. Skillnaden är att i Hustoppen slipper hon själv designa och inreda.
– I de programmen har jag varit pådrivande. Det har varit intressant att se det från ”den andra sidan”. Jag har fått se många intressanta lösningar – det är inspirerande att ta del av andras byggande.
Vad är det juryn går efter i första hand egentligen – är det arkitekturen eller inredningen? Eller kanske känslan? Svaret är ”hela paketet”, berättar Jannika.
– De ska titta på helheten. Det ska vara någonting som sticker ut med huset. De har alla olika smak och tycken, och visst blir jag ibland förvånad över deras bedömningar även om jag oftast håller med. Carouschka har jag jobbat med tidigare så jag vet vad hon gillar. Det är jättesvårt att bedöma, jag är glad att jag slipper det, säger Jannika och skrattar.
Att det finns många spektakulära hus i Sverige står klart efter att man sett programmet, och kanske är några av dem framtidens klassiker. Men i Hustoppen figurerar också en helt annan designikon, en Volvo P1800, som Jannika och Andreas använder sig av när de transporterar sig mellan husen.
– Det är en svensk designklassiker, och faktiskt Andreas egen bil. Klart vi ska ha en vacker bil till ett vackert hus.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!