Foto: Fastighetsbyrån

Charmigaste hemmet i Sverige har utsetts

Häromveckan avgjordes Fatighetsbyråns tävling Sveriges charmigaste hem och Bil & Bostad tog tillfället i akt att prata med inredaren och bloggerskan Andrea Engsäll om vad det är som gör ett hem charmigt.

För att uppmärksamma alla de charmiga hem som man på Fastighetsbyrån stöter på dagligen har man nu för andra året i rad arrangerat tävlingen Sveriges charmigaste hem. Vinnaren i årets tävling blev Sofia Leanders bidrag KNAADA. Men vägen till segern har haft sina olika turer.
– Efter grundomgången som avslutades i augusti gjorde vi i juryn en bedömning av bostädernas charm utifrån de inskickade bilder och eventuella filmer vi fått in. Vi tog även hänsyn till internetbesökarnas betyg och antalet bedömningar av bidragen, berättar inredaren Andrea Engsäll som suttit med i juryn.
Efter denna första omgång utsågs tio finalister av juryn, som bortsett från Andrea även bestod av Ulrika Nordlinder från Expressens Leva & Bo samt Johan Vesterberg från Fastighetsbyrån. Bidragen gick sedan vidare till finalomgången där folket utsåg den slutliga vinnaren genom att rösta på sin favoritkandidat.
– Vi i juryn har även utsett fyra specialkategorivinnare; charmigaste textbeskrivning, charmigaste film, charmigaste uteplats/trädgård samt mest kreativa lösningar. Även den som hade flest röster efter grundomgången vann ett pris, berättar Andrea.
Personlig charm
Själv blev hon tillfrågad av Fastighetsbyrån att sitta i juryn som expert inom inredning.
– I min roll som inredningsstylist arbetar jag dagligen med att få fram charmen i olika hem och göra dem lite extra hemtrevliga. Fastighetsbyrån bjöd in mig för att få min syn på vad som definierar ett charmigt hem.
För den som är intresserad av inredning kan man följa Andrea i hennes jobb på hennes blogg ”Mellan glam och damm”.
– Där får man följa mitt liv som inredare både på tv, som stylist för tidningar och åt privatpersoner. Det är en mix av inredning och livsstil kan man säga.
Och för Andrea sitter hemmets charm i det personliga och i att hemmet speglar personen eller personerna som bor där.
– Många inreder för andras skull, inred för dig själv. Det får inte bli ett showroom av hemmet. Jag tycker att föremål med affektionsvärde som foton och en känsla av trivsel är charmigt. Låt din smak och personlighet lysa igenom. Använd mycket textil för att mysa till det och var inte rädd för att sticka ut, tipsar Andrea.

Tips för säsongen
Detta är också något som hon tycker att de tio finalisterna lyckats med.
– De är i mitt tycke personliga med en utpräglad och säker stil. De känns alla som levande hem där de som bor trivs.
Och är det något man ska undvika så är det dåligt upplysta hem säger Andrea.
– Dålig belysning kan förstöra vilket rum som helst. Många ljuspunkter och dimmer på allmänbelysningen är heta tips, tycker hon.
För den som vill säsongsanpassa sitt hem har Andrea även de senaste tipsen.
– Just nu ser vi mycket vinrött, buteljgrönt och ockrafärgat. Höstfärger helt enkelt. Det blir också mer och mer inne med stilkrockar, till exempel en sekelskiftesbyrå med en Armand Kranjc-stol bredvid, avslutar hon.
För den som vill se vinnaren och de tio
finalbidragen finns de på hemsidan
www.sverigescharmigastehem.se.
RLIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!