Foto: TV3/Johnny Wohlin

Oväntade fynd förgyller vardagen

Förra veckan hade det nya antikvitets- och auktionsprogrammet Antikjakten premiär på TV8. Programledare och guider till antikvärlden är Peder Lamm och Tom Österman. Bil & Bostad har pratat med Tom om oväntade fynd hemma hos svenskarna och om antikviteter och auktioner i Sverige idag.

I det nya tv-programmet Antikjakten, som sänds på TV8 på torsdagar, reser de erfarna antikvitetsexperterna Tom Österman och Peder Lamm runt i Sverige och gör hembesök hos människor som vill veta mer om sina antikviteter och prylar.
– Vi besöker ett par vanliga personer i varje program som anmält att de vill vara med, men också någon samlare, som kan samla på allt från Brio-leksaker till fotokonst. Vi går också på en bondauktion där vi köper föremål som vi tycker är fynd. Det är ett ganska lättsamt program där vi på ett enkelt sätt kan beskriva vad till exempel ”gustavianskt” egentligen är. Vi hjälper också till med försäljning om de vill det, berättar Tom.
Hos dessa vanliga människor har Tom och Peder hittat flera intressanta föremål av olika karaktär.
– En del har saker som de trott är finare än de egentligen är, andra har saker som är finare än de trodde. I första programmet besökte vi ett hem i Dalarna där vi hittade ett signerat Beatles-foto. Ett sådant i bra skick kan vara värt 50 000 kronor – det är kanske inte vad man förväntar sig att hitta i ett gammalt allmogehus.

Aldrig fullärd
Tom berättar att han och Peder med sina olika kunskapsområden kompletterar varandra väl.
– Vi lärde känna varandra redan under 80-talet. Vi kompletterar varandra bra. Jag kan lite om många saker, har jobbat med auktioner i 25 år och vet vad saker kostar. Jag tycker om samtidskonst och fotografi, Peder är bra på historia och äldre prylar.
Trots Toms 25 år i branschen finns det fortfarande mer att lära. Även han kan bli nollställd inför ett objekt.
– Det händer absolut. Det roliga med det här yrket är att du aldrig blir fullärd. Man stöter på objekt man inte visste fanns. Andra yrken kanske man tröttnar på efter ett tag, men jag tröttnar aldrig på mitt jobb. Det kommer också nya konstnärer och designers varje år, så det gäller att hänga med. Man har mer och mer att lära för varje år.
Auktioner brukar delas in i bondauktioner, enkelt sagt vanliga auktioner som pågår runtom i Sverige med en gubbe med klubba, och fine arts-auktioner. Tom har erfarenhet av båda och föredrar inte det ena framför det andra.
– Det finns två saker som ofta förvånar på bondauktioner. Det ena är att vissa saker kan bli så dyra, ofta av lokala konstnärer eller designers, men också att vissa saker kan vara så billiga. Man kan absolut göra fynd.

Nätet tar över
Tom berättar också att auktionerna har förändrats under senare år.
– Tyvärr är bondauktioner ett utdöende släkte. Nätet har tagit över. Men bondauktioner är fortfarande perfekta för att hitta den där udda prylen till hemmet som ingen annan har. Det har också blivit mer fokus på inredning, vilket jag tycker är roligt.
Om man då som måttligt kunnig svensson har ett objekt man vill värdera eller veta mer om, och inte tillhör den utvalda skara som fått besök av Tom och Peder i Antikjakten, hur går man då tillväga?
– Enklast är att gå till ett lokalt auktionshus. Man kan också vända sig till en värderingstjänst, dit man ofta kan e-posta bilder. Värdering är oftast, eller ska vara, kostnadsfritt.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!