Foto: Elin Larsson

Snål körning lönade sig

Hallå där, Anders Lundquist, som vann Nya Motorcentrums tävling under Bil & Bostadsbytardagen då du provkörde nya Honda Civic. Du var den som lyckades köra bränslesnålast på den utmätta sträckan som gick över både motorväg och stadstrafik, och som pris vann en kaffemaskin.

Hur känns det att ha vunnit?
– Det känns bra. Det är roligt att vinna en tävling för en gångs skull. Jag hade tur i rondellerna så jag kunde rulla igenom dem på motorbromsen och parera med fotbromsen om det kom någon.
Vad tyckte du om bilen?
– Ja, det var en höjdare. Jag vet inte hur jag ska förklara det, jag har ju kört den så lite. Men jag kände direkt när jag satte mig i bilen att det här var något för mig. Jag har ju klagat på alla andra bilar, att det inte går att sitta i något annat än Saab men tydligen gör det ändå det. Jag blev imponerad. Jag skulle vilja ha den där bilen trots att den inte finns som helkombi. Men jag ska komma hit och testa den ordentligt någon dag.
Brukar du tänka på att köra eko-vänligt?
– Jag brukar försöka så ofta jag kan, det blir ju i stadstrafik man får tänka på det. På långvägen säger det ju sig själv, då lägger du in högsta växeln sen håller du den hastigheten och då går det ju ändå ganska ekonomiskt.
Vilket är ditt bästa tips när det gäller eko-driving?
– Se längre än näsan räcker, planera din körning och släpp gasen i tid. Använd motorbromsen istället för fotbromsen. Du ska inte koppla ur alldeles innan stoppet utan du ska lägga in en växel och ligga på dragläge. Moderna bilar drar ingen bensin om de går på motorbroms eller om du rullar på växeln. Då slås bränsletillförseln av och det är ju smart. Väldigt smart. Och så ska man ju upp så fort som möjligt till den hastighet som är angiven på vägsträckan och inte ligga och segdra så mycket för bromsar du så måste du ju tillföra mer energi.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!