Foto: Niklas Eriksson

Insändare jag skulle vilja läsa

Jag tillhör alltså generationen som inte klarar morgonen utan att få bläddra i våra lokala VK och VF och sen jag har läst Kulturen och ögnat genom Sportens kommentarer - det är mest krönikörer på sporten nuförtiden - är det Insändarsidan som fångar mitt öga. Nu handlar det för det mesta om badhuset, rondeller och om bristen på ambulanser i inlandet. Ibland upplever jag insändarsidan som måndag hela veckan om ni minns filmen med Bill Murray, där han vaknade upp samma dag och fick genomlida den flera gånger. Nå! Här får jag nu chansen att skriva insändare jag själv skulle vilja läsa och då kanske det skulle bli såhär:

Är det någon fler som blir lika orolig?

Ända sedan haveriet med Tjernobyl har jag oroat mig för det radioaktiva nedfallet vi fick över oss här i Västerbotten. Det tickade ju becquerell i varenda buske och jag har inte ätit rabarber och gräslök sedan dess. Inte heller renkött, röding eller annat från markerna och det jag oroar mig för är att ingen har blåst faran över! Haveriet i Tjernobyl hände ju 1986 och det jag oroar mig för är att jag har oroat mig i onödan ända sedan dess. Jag har försökt oroa mig för klimatförstöringen och annat som man ska oroa sig för idag men det är inte samma sorts oro. Så kan någon träda fram och säga sanningen. Eller håller FOI allting hemligt för oss? Eller är det Länsstyrelsen som dessutom inte har någon ansvarig landshövding. Det är snart ingen ordning alls, känner jag. Vem är ansvarig!
Jag coachar dessutom flera oroliga människor som oroar sig för de som har hänt i deras tidigare liv och här i inlandet finns det gott om sådana. När kan jag sluta oroa mig för Tjernobyl? Om vi börjar där kanske vi kan nysta upp resten, tänker jag.
Gröna Flickan från Yr

----------

Den skadliga forskningen från Umeå bara förstör

Varje dag läser jag att forskningen har kommit fram till en massa nya rön. Har vi inte fått nog med det snart? Ena dan är det bra att äta potatis, nästa dag ska man låta bli. Eller så ska man inte äta strömmingen. Och allt det där har vi ju ätit i alla tider! Nä alla ni med vita rockar på Umeå Universitet i Skellefteå finns det ingen forskning och där har vi det bra. Lägg forskningspengarna i kollekten i stället. Jag skriver vanligtvis insändare bara i Norran men nu har jag en kusin i Umeå och han menar att det är i VK och VF man ska skriva för att i Umeå finns ingen vettig person som läser Norran - där du kan läsa sanningen - så för en gångs skull skickar jag en insändare med post. Annars går jag till redaktionen. Det tycker jag förresten alla ska göra.
S. Marklund.
Prenumerant på Norran

---------

Umeborna vill inte simma, bara plaska och pussas

Jag är inflyttad i Umeå och lärde mig simma på badhuset i Frånö innan Kramfors. Där hade vi en 8-meters bassäng och nog dög den att simma i. Sen flyttade jag till Övik och där fanns en alldens utmärkt 12 metersbassäng på skolan där jag gick. Ja sen byggde man ju Paradisbadet där och som jag sene äne nästan bara umebor där och skvalpa i huschelkanan. För simmar gör dem inte!
Jag har nu bott här en par år och sagt upp prenumeration på ÖA och läser VK och VF men det är ju samma samma. Urban Bengtsson och hans 50-metersbassäng. Jag som kan betrakta saken från utsidan och som dessutom kan ge en vettig bild på hur umeborna tycker om å plaska kan garantera att ingen umebo som då jag har sett vill simma över huvud taget. Nä dom vill kramas å pussa på sin fjälla när dom är i vattnet. Eller så vill dom åka huschselkanan och stoja och leka vattenlek.
Ja eller så vill dom bada badtunnan intill skidbacken i Hemavan och dricka Jägermeister. Nej satsa pengarna på nåt annat säger jag till Urban Bengtson och hans idéer om 50-meters bassäng. Har han tänkt bygga den åt Alshammar föreslår jag att det räcker med en 25-meters. Hon var ju först fram till 25 meter i OS nu senast sen krokna hon och blev 6:a. Vad kan du lära av det?
Nej bygg en plaskdamm där man kan trampa vatten och kramas och pussas. Eller ha babysim för vuxna som Rotary har i IKSU:s bassäng fredagmorgnar. Bara plask och lek vill de ha!
Paradisbadaren

Ja du Nicklas. Även riksdagsmän som Edward Ridel och kommunalråden Holmlund och Ågren skriver insändare. Fast de bestämmer! Känner du till mer effektiva sätt att påverka din omgivning?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!