Foto: Elin Larsson

Bra affär för bil- och bostadsspekulanter

Den 1 september är det dags för Bil & Bostadsbytardagen. Därför passade vi på att prata med Sara Stenlund på Boporten och Erik Edberg på Bilinvest om samarbetet mellan bilhandlare och mäklare i Umeå och höra varför man ska besöka just dem under Bil & Bostadsbytardagen.

I Umeå är samarbetet mellan mäklarna och bilhandlarna genom tidningen Bil & Bostad ett känt koncept för det flesta, men hur kommer det sig egentligen att bilhandlare och mäklare gör gemensam sak och ger ut en tidning?
– Vi vill skapa en rimligare annonsering och samla allt i en tidning. Det som det annonseras mest för är ju bilar och bostäder, det är sådant man inte klarar sig utan, säger Sara Stenlund på Boporten och får medhåll från Erik Edberg på Bilinvest.
– Vi känner att vi tillsammans kan ge ut en tidning med högt läsvärde för läsarna. Tanken är att vi hjälper varandra.
Båda är också överens om att det är en fördel både för dem själva och läsarna att ha allt samlat i en tidning.
– Det gör det lättare för oss bilhandlare att vi kan koncentrera oss på ett medium och det är samma sak för läsarna och kunderna. De behöver inte leta runt bland flera medier utan de har alla anslutna MRF-handlare på ett och samma ställe.
– Som kund är det ju en stor fördel att få allt samlat till en och samma tidning, säger Sara.

Aktiviteter för alla
Som en följd av samarbetet med tidningen Bil & Bostad arrangerar bilhandlarna och mäklarna varje år en gemensam dag då de alla håller öppet hus och bjuder på kaffe och tårta.
– Vi känner att vi vill göra någonting tillsammans. Tidigare hade vi varsin dag men nu kör vi tillsammans. Tanken är att det ska hända något roligt och att det ska finnas aktiviteter som passar alla. Det är alltid roligt när det händer mycket på en dag, berättar Erik.
Även Sara tycker att en sådan här dag har stora fördelar för konsumenterna.
– Jag tror att det är jättebra för kunden att alla har öppet samtidigt under samma dag. Då kan man vika den dagen åt att besöka bilhandlare och mäklare. Just att det är en lördag gör att folk kan ta sig tid att ge sig ut.
Konkurrensen i att alla har öppet samtidigt är inget Erik känner av.
– Nej, vi har som gemensamt mål att locka kunder så det är inget problem utan det är snarare positivt.
Detta är något som de båda även tycker gäller i vardagen.
– Jag tycker att man är kolleger i branschen men givetvis är vi även konkurrenter. Det ska man vara i en sund marknad, säger Erik.
– När jag började var det sämre men nu är det bättre. Klart att vi mäklare är kolleger men vi är också konkurrenter. Men det är klart att vi hejar och pratar med varandra, berättar Sara.

Bilnyheter och inredningstips
Gemensamt för alla mäklare och bilhandlare under Bil & Bostadsbytardagen är att de bjuder på kaffe och tårta men därutöver är det upp till var och en vad man vill göra.
– Vi kommer att visa världsnyheterna Peugeot 508 RXH och 3008 Hybrid4 som båda är diesel-/elhybrider. Och har man inte varit här tidigare kan man passa på att se våra fina lokaler, berättar Erik.
– Vi är ofta de som gör mest under den här dagen men det är för att vi tycker att det är kul, säger Sara och fortsätter: I år kommer bland annat Underbara Clara och ger inredningstips och för barnen kommer vi att ha en clown, ansiktsmålning och fiskdamm. Sen kommer vi även att ha vår minimässa där man kommer kunna träffa våra samarbetspartners från banken, Swoosh och Bosyn.

Trygga affärer
Även om det går att sälja både sin bil och bostad som privatperson är det inget som vare sig Sara eller Erik rekommenderar.
– För det första är det ju en säkrare affär för kunden att köpa av en handlare så att man vet vad man får. Köper man bil av en MRF-handlare är bilarna alltid varudeklarerade och testade. Vi lämnar alltid garanti och vi är experter, så vi är duktiga på det vi gör. Köper du bil av en privatperson kan du inte vara säker på att bilen är varudeklarerad. Då är det ditt ansvar istället för säljarens att försäkra dig om att bilen är ok. Du kan ju bli ruinerad, händer det något har du ingen reklamationsmöjlighet om du köpt privat, förklarar Erik.
Även om det går att sälja sin bostad privat tycker också Sara att man ska vända sig till en mäklare.
– Det är klart att det går men det är inget jag rekommenderar med dagens marknad. Det är en otroligt stor affär och då ska man ha den trygghet det innebär att ha en mäklare. Det är svårt att få ut rätt pris som privatperson. För köparen är det väl bra men för säljaren är det inte en fördel. Jag skulle själv inte våga sälja min bostad privat, jag skulle gå till en annan mäklarfirma.
För den som har fler frågor eller bara är nyfiken på vad som erbjuds hos mäklarna och bilhandlarna hälsar både Erik och Sara alla välkomna in under Bil & Bostadsbytardagen den
1 september.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!