Foto: Elin Larsson

Säljare och köpare får svar på sina frågor

Svensk Fastighetsförmedling är den mäklarbyrå som funnits längst i Umeå och Jörgen Johansson tror att just det är en av deras största styrkor. – Vi har funnits i Umeå sedan 1972 så vi har en genuin kunskap för marknaden här i Umeå, men vi är också en rikstäckande firma med ett omfattande utbud av tjänster.

På Bil & Bostadsbytardagen kommer man på Svensk Fastighetsförmedling att ha öppet hus och det viktigaste tycker Jörgen är tillgängligheten.
– Vi kommer framför allt att ha öppet för att det ska vara enkelt för folk att komma in och säga hej och ta en kopp kaffe och en bit tårta. Sen brukar vi ju ha en tävling så det ska vi ha i år med.
Han berättar att man just nu framförallt säljer många bostadsrätter i närheten av universitetet eftersom det närmar sig terminsstart. Men han tycker ändå inte att man ska vänta på ett bättre läge om man funderar på att sälja eller köpa ny bostad.
– Det är klart att värdet på kort sikt kanske går ner men i det långa loppet går det alltid upp. Man ska köpa för att man har behov av det och inte se det som en investering, säger han.

Renovera lagom
Ska man sälja ett hus tycker Jörgen att man framförallt ska se till att anlita en mäklare som man har förtroende för. Även om det varierar från person till person finns det några krav han tycker att man ska ställa på sin mäklare.
– Först och främst att han har ett korrekt uppförande och att man får rätt information och service. Också att mäklaren ska jobba för både köparen och säljarens intresse och ge båda de råd de behöver. För det är ju en stor affär för både köparen och säljaren. Säljaren vill sälja så dyrt som möjligt men köparen måste också veta vad det är han köper.
En annan sak som är viktig är att visa upp sitt hus på bästa sätt, men Jörgen varnar ändå för att renovera upp sitt hem för mycket inför en försäljning.
– Det finns de som väljer lite för extrema färger. Men jag tycker överhuvudtaget inte att man ska renovera för mycket om det inte är någon uppenbar skada som behöver repareras, säger han.
Samtidigt ser han det omvända problemet hos köpare som underskattar renoveringsarbetet.
– Folk kan vara naiva för hur lång tid det tar att renovera. Det är inte gjort över en natt.

”Gå på många visningar”
Som köpare tycker han också att man framförallt ska se över sin ekonomi innan man börjar leta bostad.
– Och så ska man inte ta det på marginalen. Man ska ha råd med en eventuell räntehöjning eller om man får barn och så vidare. Men där tycker jag att banken gör det bra. Sen ska man gå på så mycket visningar som möjligt och lära sig så mycket som möjligt om området, rekommenderar han.
För den som har fler frågor hälsar Jörgen alla välkomna till Bil & Bostadsbytardagen den första september.
– Man är välkommen in bara för att komma och träffas i en avslappnad miljö. Sen är det ju kul med en tävling också. Vi har inte riktigt bestämt vad det blir ännu men det brukar rikta sig till barn så att de också har något att göra så det ska det väl göra i år också, avslutar han.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!