Foto: Mikael Sundberg

Jakten på bästa bilden

Skicka in din bild av Umeå och vinn 2 000 kronor. Varför inte? I februari utlyser kulturförvaltningen en fototävling för Umeås invånare. De vinnande bidragen kommer att användas i Umeås ansökan om att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014.

Av en slump planerade både Bil&Bostad och kulturförvaltningen en fototävling där tanken var att umeåborna skulle skicka in sina bästa bilder av sitt Umeå.
Vi gjorde gemensam sak av planerna och i ett samarbete tillsammans kulturförvaltningen kommer Bil&Bostad att publicera ett urval av de inskickade bidragen till kulturförvaltningens fototävling under den kommande månaden.
Det är alltså under februari månad som kulturförvaltningens fototävling pågår där umeåborna ska skicka in sina egna bilder av staden och dess kulturliv.
Tävlingen är öppen för alla och endast fantasin sätter gränserna för vilken sorts fotografier som kan skickas in.
– Det kan vara en bild av vad som helst som man tycker ger en bild av den här staden. Allt från historiska fotografier till bilder som ens barn har tagit som man tycker är spännande. Det handlar egentligen om ögonblicket. Ögonblicksbilder, säger kulturchef Fredrik Lindegren.
Av alla de fotografier som skickas in kommer ett antal att väljas ut för att representera bilden av Umeå och stadens kulturliv i Umeås ansökan för att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014. Personerna som skickat in de utvalda bidragen kommer att belönas med 2 000 kronor vardera.

Den riktiga bilden
Enligt Fredrik Lindegren beslutade man att göra på detta sätt efter att ha granskat ansökningar som andra städer skickat in till EU:s kommission.
– Vi känner att det är svårt att ge en bild av någonting om bara ett fåtal människor får vara med. Den riktiga bilden av Umeå kommer från de som bor och verkar här.
Ansökan ska vara klar och inlämnad den sista oktober i år och vinnaren kommer att utses någon gång mellan 2009 och 2010. I dagsläget konkurrerar Umeå med fyra andra Svenska städer om titeln Kulturhuvudstad 2014, Lund, Kalmar, Gävle och Norrköping, men Lindegren tror på Umeå.
– Det som jag tycker är det mest intressanta med den här staden och det som skiljer den från många andra är att det är en ständig rörelse på människor. Jag tror ungefär tio procent av befolkningen byts ut varje år. Det gör att det hela tiden kommer in nya tankar och nya idéer. För tio år sedan var det här en helt annan stad och om tio år kommer det också vara en helt annan stad än det är idag. Då tror jag att man som invånare tycker det är kul att bo kvar och att få vara med. Staden utvecklas, det går framåt.
Fredrik Lindegren menar att kulturhuvudstadsåret i själva verket endast ett delmål i ett långsiktigt projekt för att stärka och utveckla kulturen i Umeå. Enlig honom arbetar man på en plan som sträcker sig ända fram till 2025.

Långsiktig plan
– Den långsiktiga planen jobbar vi med i samband med ansökan. Den ska skickas med för att visa på att vi inte bara kan göra någonting fantastiskt just det året, utan att vi vill anmäla oss för att vi vill utveckla mycket större områden. Det handlar om att sedan även få ihop regionen och i slutändan då att hela norra Sverige exponeras bättre. Kommer någon från Centraleuropa och ska besöka Umeå tror jag att de kan känna att de vill se mer när de väl kommit hit, för det är ju ändå i utkanten av regionen. Det måste vi se till att de också gör.
Nästa vecka publicerar Bil&Bostad några bilder som där några hobbyfotografer och erfarna fotografer får visa upp sin bild av Umeå.
Therese Majlöf

Fler Artiklar
Klicka och läs!