Foto: Peter Öberg

Bästa resespelen

Behöver barnen underhålla sig med något i baksätet under bilresan? Regnar det ute och familjen har inget att göra? Då kan det vara läge att plocka fram ett sällskapsspel. Bil & Bostad har testat åtta spel i litet format som är perfekta att ta med sig på resan.

Bezzerwizzer Mini
Så spelas det: En spelare läser fyra frågor i en viss kategori. Spelarna skriver ned och rangordnar sina svar 1-4 där man ger det svar man är mest säker på högst poäng. Har man rätt och andra fel får man dubbla poäng. Spelarna räknar ihop sina poäng efter valfritt många spelade kategorier. Den som har högst poäng vinner.
Omdöme: Beskrivningen ovan låter kanske lite krånglig, men spelet är enkelt att begripa och börja spela. Att man kan ”satsa” poäng ger ett visst inslag av strategi. Plus också för att man enkelt kan variera hur länge man vill spela samt det breda spektrat av kategorier. Frågorna kan vara rätt så svåra så spelet lämpar sig främst för vuxna.
Betyg: 4/5
Tillverkare: Bezzerwizzer

Regatta
Så spelas det: Man placerar ut fyra bojar och var sin båt och tilldelas fem kort från högen. Korten som har pilar i olika riktningar placeras ut ett i taget framför båten som då flyttas fram dit pilen slutar. Man tar efter varje spelat kort ett nytt så att man alltid har fem på handen. Först runt banan och i mål vinner.
Omdöme: Lite annorlunda spel som är lätt att komma igång med och ganska kul, men pillrigt. Frågan är hur lång hållbarheten är, i alla för vuxna. Barn har nog större glädje av Regatta. Spelet passar inte att spela i en bil eller annan trång eller skakig miljö utan kräver ett stabilt bord för att pjäserna inte ska ramla eller fara runt.
Betyg: 3/5
Tillverkare: Enigma

Carcassonne: Tärningsspelet
Så spelas det: Spelarna turas om att slå de nio tärningarna med stadsdelar och likt yatzy så har man tre försök och får även spara de tärningar man vill. Målet är att med hjälp av motiven på tärningarna bygga upp den största staden och på så sätt samla poäng.
Omdöme: Ett roligare alternativ till yatzy där det kräver att spelaren är lite klurig och pusslar ihop tärningarna på bästa sätt. Väldigt enkelt att komma igång med och man behöver egentligen bara de nio specialtärningarna. Med hjälp av en liten ask att slå tärningarna i så fungerar det perfekt att spela i bilen.
Betyg: 4/5
Tillverkare: Enigma

Rock Science Festival
Så spelas det: Ett frågespel om rockmusik. Spelaren låter en tärning bestämma kategori och får då även veta vilken rockgrupp frågan handlar om. Övriga spelare har nu chans att satsa mot spelaren. Spelet avslutas när alla poängmarker är tagna.
Omdöme: Spelet är en slimmad version av Rock Science-brädspelet. Visserligen har frågorna tre svårighetsgrader men även den lättaste svårighetsgraden kan ofta vara utanför spelarens kunskapsområde ifall inte den mestadels lyssnar på just rock och metal. Med spelare som är lite mer insatta i genren eller genom att spela i par så flyter spelet på bättre. Poängmarkerna gör att det är lite krångligt att spela detta spel i bilen. Dra bort eller lägg till ett poäng på betyget beroende på ditt intresse för genren.
Betyg: 3/5
Tillverkare: Nuday

Mini M.I.G
Så spelas det: Klassiskt frågespel där man med hjälp av en tärning får välja frågekategori. Den första som klarar en fråga i alla fem kategorierna har vunnit.
Omdöme: Inga överraskningar här, ett ganska standard frågespel men med bra blandning av frågor och kategorier. Frågorna skiftar lite i svårighetsgrad så de flesta borde kunna svara rätt på nån fråga. Då spelet i stort sett bara består av en tärning och frågekorten så är det perfekt för bilsemestern.
Betyg: 3/5
Tillverkare: Compete Now

Mini M.I.G 7-13
Så spelas det: Sedvanligt frågespel där man med hjälp av en tärning väljer frågekategori. Den som först klarar en fråga i alla fem kategorier har vunnit.
Omdöme: Mini M.I.G 7-13 är egentligen samma spel som vanliga Mini M.I.G med den skillnaden att frågorna riktar sig till yngre spelare. Frågorna håller en lagom svårighetsgrad för målgruppen på sju till tretton år, men för vuxna är det alldeles för lätt. Kan hålla barnen sysselsatta ett tag i baksätet.
Betyg: 3/5
Tillverkare: Compete Now

M.I.G Familj
Så spelas det: Frågespel där man slår två tärningar, en för att välja kategori och en som bestämmer om man får ett kryss om man svarar rätt. Först att få ett kryss i alla ämnen vinner.
Omdöme: Man kan säga att M.I.G Familj är Mini M.I.G och Mini M.I.G 7-13 i ett och samma spel – det finns alltså både kort med vuxenfrågor och med barnfrågor. Ett klassiskt frågespel med lagom svåra frågor som alla kan spela, vuxna för sig, barn för sig eller alla tillsammans. Lådan är större än Mini M.I.G-spelen, men inte så att det stör.
Betyg: 4/5
Tillverkare: Compete Now

Tarantela Tango
Så spelas det: Spelarna tilldelas kort med katter, getter och andra djur på. På korten finns ibland också en eller två små spindlar. Man lägger i tur och ordning ut ett kort. Är det en liten spindel på kortet ska spelaren till vänster låta som djuret. Lägger någon ut ett kort med en stor spindel ska man slå näven i bordet, den som är långsammast måste ta upp alla kort. Först att bli av med sina kort vinner.
Omdöme: Spel som påminner om kortspelet stress där det gäller att ha snabba reflexer. Roliga bilder, kul för yngre spelare.
Betyg: 3/5
Tillverkare: Enigma

Fler Artiklar
Klicka och läs!