Sverker talar klartext

Nicklas tycker att det slarvas med språket i media. Ja språkvärdarna på radio och TV och våra största tidningar, verkar ha gått i pension. Det är fritt fram att säga som man vill, och P1:s språklåda Spraket verkar ha bytt Svenska Akademins Ordlista mot den språkliga slaskhinken Google.

Har uttrycket legat och puttrat i den ett tag, blir det till slut accepterat och hamnar så småningom i en ordbok.
Den största språkliga slaskhinken är dock kvällspressens nöjessidor. Här gäller det att snabbt få till rubriker som känns aktuella. Ulf Larsson som blev utröstad ur Lets Dance blir ”vikt-hånad”, Arja Saionmaa blir ”på slottet - arja”, Tito Beltran var först ”världsartisten”, sedan ”kvinno-tito”, ”kollaps- tito”...byt rubrik så ofta du hinner tills de kåte chilenaren har ersatts av någon annan som ska avrättas av rubrikmakarna.
Språket är en färskvara som hela tiden försöker förnya sig. Ord som ”grymt”, ”sjukt” eller ”shit.” har fötts i såpaprogrammen, vandrat en vända i Melodifestivalen och Idol, missbrukats av Kischti ( som är för gammal för att säga så) och kommer att vara lika döda som stenar den dagen KG Bergström skulle använda dom.
Ett gammalt ord i ny skepnad är uttrycket ”givet”. Det har sagts i Janne Halldoffs filmer av pilsnergrabbarna på Söder, men används nu för att inleda en mening. Den förste jag hörde säga; ”Givet att det är på det viset, ska vi se till att...”, var statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu säger alla Reinfeldts epigoner det. Men givet!
Överklassen kommer gärna till tals i Antikrundan, ett program där allting benämns vara ”trevligt” oavsett det gäller Anne Lundbergs popularitet eller priset på en blommig vas från mingdynastin. Den är vasen är ”trevlig”. (Dyr som satan.)
Hade Sverker Olofsson lett programmet hade vasen knappast varit ”trevlig”, den hade varit ”svindyr.” Och för att köpa den ska du vara ”svinaktigt skitrik”. Det finns ingen utom Sverker som kommer undan med sån klartext.
Men ibland blir Sverker väldigt frispråkig och pang-på. Jag tror det var i Nattöppet han vände sig till en kvinna som företrädde en organisation för överviktiga – och klagande – personer och sa: ”Ja du Annamärta, visst kan man säga att du är ganska tjock-å-fet!”
Han menade förstås inget illa med det. Min mormor sa ofta så om folk som var gladlynta. Men när Sverker säger det i TV rullar man ur tevefåtöljen av skratt.
Det är också mycket roande att se på nyheterna i våra lokala tevestationer. Särskilt här uppe i våra trakter. Den framfusighet som finns här saknar ibland motstycke.
Torbjörn Hüber på Nordnytt är mästare på att använda uttrrycket NÅÅÅ – i början av en sats. Helt oförglömlig är hans intervju med den hemkommande idrottsstjärnan, hockeyspelare Mikael Renberg. ” Nååå Mikael, du har nyss kommit hem, får jag fråga, har du hunnit smälta guldmedaljen än?” Ja vi förstår vad han menar men, STÅNK! STÖN!
I SVT Västerbotten och i TV4 Botnia har uttrycket ”allt fler” etablerat sig. Ofta som inledning till en mening där du kan byta ut det som kommer efter. ”Allt fler...lärare, sjukvärdsbiträden, oroliga, väljare, ungdomar...” Ingen vet hur många ”allt fler” är, eller var på skalan vi befinner oss. ”Allt fler” är i våra lokala nyhetssändningar en stigande konstant och aldrig får vi veta var eländet börjar!?!?
Jag har också hört reportrar på våra lokala tevestationer inleda med: ”Nog nu...säger allt fler.” Ursäkta en krönikör som gillar folk som talar klartext. Vilka säger ”Nog nu”.... är det verkligen ”allt fler” som säger så? Tror inte det.
Jag tror de flesta här i norr talar klartext och säger: ”Nu fan i mej har vi fått nog”. Det vore befriande om vi skulle bli väckta till den sortens klartext i sändningarna från våra lokala tevestationer. Godmorgon!

Ja du Nicklas. Vad ska vi hitta på för ämne till dig då. Undrar vem av våra lokala bilhandlare som blir först med att ta hem den här indiska bilen Nano som lär ska kosta under 20.000? Skulle du kunna tänka dig att köpa en sån?

Fler Krönikor
Klicka och läs!