Foto: Niklas Eriksson

Smultronställen i Västerbotten – ett urval

Benny frågar efter smultronställen, och som vanligt är det bara sommaraktiviteter och somriga platser som efterfrågas. Vi har inte ens ett liknande uttryck för våra vintriga favoriter. Har vi inte kul på vinter, vill vi inte dela med oss av dem? Vi borde skaffa ett ord för det… Benny, fixar du det?

Under tiden listar jag gärna mina favoritställen, och är förvånansvärt ärlig faktiskt, men jag gick även ut på sociala media och bad mina kompisar därute att komma med tips. Några blev det. Beppe Starbrink, basist i punkgruppen PRO, föreslår Vänortsparkens gräs i sällskap av en kebabrulle. Hovrättsdomare Hasse Sundberg tipsar något överraskande om att man ska njuta av att få bilen tvättad på E4:ans biltvätt. ”Bra, billigt och bekvämt” säger han. Sara Stenlund, uppdragsgivare till mig och Benny och mäklaress, föreslår: ”Örsten, sagolik sandstrand söder om Norrbyn vid Öreälven”. Snabbt skriver delar av släkten också in, och vill att jag gör smygreklam för deras ”Systrarnas Sommarfik” ute i Sörmjöle, (nedanför tennisbanan), men det kan jag ju inte riktigt göra.
I övrigt, mitt eget urval.

Jag rivstartar med:
Hörnefors tempererade bad – många organisationer och företag påstår sig ha kunden i fokus. Få av dem har tydligen varit och badat i Hörnefors, där precis allt är anpassat för besökaren, gästen. Grymt utbud, varma utomhusduschar, billig lunch (värm egen om du vill) och knappt märkbara entrépriser.
Bölesholmarna – Illa sedd kusin till andra badplatser som Nydala och Bettnäs. Men Bölesholmarna förtjänar egentligen ett bättre rykte. Centralt, lummigt och lämpligt med folk. Passar även bra för promenader.
Botniabanans biljettautomat – Sent omsider hoppade jag och ena dottern på Botniabanan för första gången, i Ö-vik för transport hemåt. Det som överraskade mest var priset. För 103 kronor fick vi båda lift hem! Bara själva betalningsögonblicket är värt en tripp.
Strandpromenaden – Planlösa promenader är trist, men med lite start och mål-känsla, och någonting att kika på under tiden, blir det trivsamt. Sen Konstnärligt Campus slogs upp är Strandpromenaden en förstklassig promenadsträcka. Från Backen till Öbacka.
Sparken – Du behöver inte ens själv riskera hälsan i Umeås skate-park, för att ha behållning av Sparken. Förse dig med en glass och sätt dig och kika på kidsen som skejtar – det är en trevlig aktivitet det med. Känsliga tittare varnas dock, alltid är det nån som gör illa sig.
Nydala tennisbanor – Ingenting säger sommarkväll som rödfärgade tennisstrumpor. En nydragen grusbana är vardagslyx, inbjudande som en puderfylld och ospårad slalombacke. Tennis är roligt, till och med roligare än zumba. Du glömmer att du tränar.
SM-spåret Gammlia – Gammlias milspår, SM-spåret bland hurtbullarna, är en upplevelse. Minst sagt kuperat och vackert slingrar det sig från Gammlia bort till Bräntberget, tar en vända mot Margots Tuttar innan det vänder hemåt längs Östra Kyrkogatan. Hysteriskt backigt mot slutet, men kul (efteråt).
Ryfjället – Ett par mil innan Tärnaby passerar man det väldiga massivet Ryfjället – omslagsberg för Tärnaby/Hemavan under alla år. En vandring upp till toppen är nåt alla borde göra nån gång. På 2,5 timmar ungefär tar man sig upp till den pyramidliknande toppen och en utsikt som är värd den dubbla insatsen.
Ruttjebäcken – En annan pärla i fjällvärlden är Ruttjebäcken. Lättåtkomlig (om du är i Tärnafjällen) dryga milen från Hemavan. Kör mot Tängvattnet nästan till vägs ände, skyltat vid bron. Vattenfall med klart isvatten. Bada ändå, det är säkert nyttigt på nåt sätt.
Hinderbanan I20 – Det här ska erkännas är mest ett önskat smultronställe. Jag har aldrig själv varit och kört fys i den där hinderbanan men jag skulle nog vilja. Kanske. Jag litar i alla fall på ryktena som hävdar att det är oerhört roligt.
Flottningsrännan i Klabböle – Rester av den ränna timret fick ta som omväg förbi Stornorrfors turbiner. Idag något slags tillhåll för hjulburen ungdom med skateboard och kickar.
Bettnässand – Umeås Piteå Havsbad. Mest älskat av beach-volley-wannabes men trevligt för alla. Är du inte norrlänning – förbered dig på en utmanande vattentemperatur. Som varmast; bara småkallt.
Min säng – Sommaren betyder att man står ut med lite annorlunda sovplatser ibland, om det är en husvagn eller husbil, en friggebod, en luftmadrass nånstans eller i värsta fall ett tält. Det är inte målet som är resan värd – det är att komma hem till sin egen säng.

Benny: Jag lyssnade till en amerikansk konstnär som gjort konst av folks känslor. Tydligen, enligt hans research, är folk gladast på morgonen, ensammast på söndagkvällar och allt eftersom åren går allt lyckligare. Stämmer det, tycker du? Hur ser din lyckolinje ut? Har du en?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!