Sommar från Aktiviteter till Öhh

Ett klassiskt inslag i nyhetstorkans tidningsvärld är A-Ö-listor. Tack för den, Benny. Jag väljer dock att behandla många sommarfenomen, aktiviteter betar jag av redan på A.

Håll tillgodo:
A – Aktiviteter. Semestern är långa, lediga och lata dagar, men ganska snart störs den friden av att det visar sig vara ganska … tråkigt. Nu uppfinns det förströelse av alla slag, varav kubb är värst eller åtminstone upphov till sämst stämning. Tennis och bokläsning rekommenderas.
B – Bilder. Varje sommar från och med den här kommer att vara den mest dokumenterade i historien. Snart är ingenting en upplevelse om den inte fotats och postats nånstans. Med den vetskapen kanske vi borde anstränga oss litegrann och ta lite annorlunda bilder. Och inga bilder över huvud taget under den ironiska rubriken: ”Åhh, va jobbigt vi har det”. Tack.
C – Cash. Ibland undrar man varför man ens bryr sig om att stoppa ner plånboken mellan gångerna. Vad är det för fel på saker som inte kostar så mycket, eller – och sätt er ner nu ungar – kanske till och med är gratis? Varannan dag på sommaren borde vara en ”ha-kul-utan-att-det-kostar-nåt-dag”.
D – DJ:s. Sommaren behöver ett soundtrack, absolut. Men försök i mesta möjliga mån göra klart listorna på Spotify före festen – så slipper ni sju wannabe-jockeys som spiller rödvin i datorn. Varför inte gömma datorn?
E – Erotik. Förväntningarna på ljumma sommarkvällar tangerar varje år det orimliga. Delvis beroende på att vi börjar dagdrömma oss bort redan i mörka november. Tyvärr krävs det som bekant two to tango – vilket egentligen är väldigt opraktiskt. Sänk förväntningarna: Inse att det blir ungefär som under vintern.
F – Fyllefågeln. Vilken är den där pippin som håller nattvandrarna sällskap på vägen hem från krogen på somrarna, med alldeles för pigga tweets? Den ger oss en smula dåligt samvete, men är framförallt trevlig och positiv.
G – Glass. Det fanns en tid när glass bara var glass – när det kunde anses vara en mänsklig rättighet för sommarlovslediga barn. Sen kom Ben & Jerry med sina premiumprodukter. För ingen glass alls betalar du 22 spänn. Vill du faktiskt ha glass lutar det mot femtilappen.
H – Hemvändare. Ett somrigt element som vi nästan aldrig planerar för, men borde, är hemvändarna. Gamla kompisar som förärar hembygden med ett besök och alldeles uppenbart förväntar sig att bli väl omhändertagna.
I – Isolering. Moderna människor klarar inte av att vara isolerade i längre perioder. Helst bör det inte gå mer än ett par veckor utan kontakt med någon främling i närheten vi kan reta för deras utseende (tack Rocky).
J – Jean-Christophe Grangé. Somrigare spänningsläsning är svårhittad. Lycko er som inte har läst honom ännu. Fyra tegelstenar väntar. Börja med ”I djävulens spår”, följ upp med ”En mässa för de döda”.
K – Könsroller. Jämställdhetsarbetet borde aldrig få ledigt, men visst känns det som att genustänket tar semester ett par veckor under sommaren? Männen ska köra bilen och projektleder familjen. Upp till kamp nu killar! (Bara tanken på att inte få chefa vid grillen känns overklig…)
L – Lättsinnet … kryper på de allra flesta under somrarna. Det förgängliga i våra bräckliga somrar gör att vi tror oss måsta leva som varje sommarkväll vore den sista. Till och med nåt så idiotiskt som rökning dyker upp igen, när vi ska fånga kvällen.
M – Middagar. Är ju okej. Mycket av sommaren spenderas kring grillen. Trevligt. Lunch däremot är ett jäkla elände. Ungarna kommer hem en gång varje dag och gapar som fågelungar. De behandlar sommarlovet som en all inclusive-semester.
N – Nätet. Det fanns en tid när datorer var stationära, och folket fick en påtvingad men välbehövlig paus från mejlen. Så funkar det inte längre, uppkopplingen stalkar oss var vi än går. Behovspröva ordentligt varje gång du funderar på att kolla mejlen.
O – OS. Sommaren 2012 har ett skyddsnät. TV:n. Med fotbolls-EM till en början, Wimbledon som vanligt och ett Olympiskt Spel i London (med ytterligare en Wimbledon-turnering inbakad) kan det faktiskt få vara lite halvkasst väder ibland.
P – PopKryss. Ett snart traditionellt sommarinslag i Umeå. Jag kör melodikryss varje onsdag på TC:s uteservering.
Q – Quislingar. I början av juni hörde jag någon kommentera den kyliga våren med meningen: ”Det är ju hela tio veckor till höst igen.” En typisk sommarquisling. Vi har inte råd med Dysterkvistar av det slaget.
R – Renoveringar. Befolkningen kan i stort delas upp i de som kan och de som inte kan. Att inte kunna är jobbigt – inte mycket blir gjort och dessutom tvingas man ofta lyssna till de som kan, som gärna lägger ut texten. Tips till alla: renovera med måtta i sommar.
S – Shorts. Egentligen är det tillräckligt svårt för män att klä sig i vanliga fall – och shortsen gör det inte enklare. Lite beroende på att män tror att det är enkelt. Enklaste lösningen är den från Medelhavet. Ha inte shorts, ha långbyxor.
T – Träning. Behöver inte påpekas längre, vikten av att röra på sig. Nu är det nästan tvärtom, vart man än vänder sig så är det nån som antingen tränar eller PRATAR om sin träning. Försök komma ihåg: lagom är bäst.
U – Utrotningshotat. I sin jakt efter många klick på nätet har kvällstidningarna nästan helt tagit död på vårt intresse, och sin egen pappersprodukt. Kvällstidningar i handen på semesterfirare på stranden är numera sällsynt.
V – Väder. yr.no, klart.se, smhi.se och så vidare. Yada-yada. Låt oss helt enkelt bara se vad det blir för väder. Det är jobbigt att måsta må dåligt i förväg också.
W – Wordfeud. Du får aldrig riktigt ledigt från din Wordfeud-profil. Semesterkorrigera antalet spel till max tre.
X – X-partners. Sommaren är årstiden då man oftare än vanligt springer på gamla ex. Förhoppningsvis har de inte åldrats lika väl som du.
Y – Ylva. Min fru är ett jättevanligt inslag på somrarna, jag springer på henne överallt. Ibland kan det nästan bli lite för mycket av det goda.
Z – ZZZZ. Förut hade jag lätt att somna och svårt att kliva upp. Nu har jag svårt att somna men lätt för att stiga upp. Är det utveckling? Jag SKA sova till tio en dag i sommar. Hoppas jag.
Å – Åhhh. Gräsklippning. Förrådsstädning. Plattsättning. Ommålning. Jobbigt, visst... men NÅN nytta ska du väl ändå göra i sommar.
Ä – Ähh. Ähh … det gör vi i morgon. Användbar fras på sommaren. Glöm inte att hedra mañana-attityden.
Ö – Öhhh? Tonåringar fram till lunch säger inte så mycket vettigt, men de är jäkligt aktiva efter 23.00. Sommaren är den stora dygnsomställaren.

Benny: Autokorrigeringarna av de inte alltid så smarta telefonerna är upphov till många förvecklingar. Senast hörde jag om att våtdräkt blir våldtäkt om man inte passar sig. Teknisk utveckling leder alltid till missförstånd – har du några, helst roliga, exempel på det?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!