Foto: Sofia Johansson

Efterlängtad sommar för Coyote Cruisers

Glänsande kromdetaljer skiner i solen och rockabillymusiken i högtalarna blandas med motorljuden när Bil & Bostad träffar motorklubben Coyote Cruisers under en bilträff i Gräsmyr.

Att gamla amerikanare glider fram längs gatorna är ett lika säkert sommartecken som häggens doft. I Gräsmyr kikar solen fram under Coyote Cruisers bilträff och allt fler bilar samlas på parkeringen utanför bygdegården. Sommarens schema är sedan länge fullbokat för klubbmedlemmarna.
– Sommaren är det man ser fram emot. Då plockar man ut bilen ur garaget och åker runt på en massa träffar. Wheels i Umeå, att åka ner till Västerås och sedan delta i motorveckan i Lycksele står alltid på schemat, säger Daniel Burwall, ordförande i motorklubben Coyote Cruisers.
Besökarna vandrar runt och beundrar bilarna. Motorhuvar lyfts och förtjusta lovord hörs lite här och var. Under bilfesten Wheels National Norr som anordnas varje år i Umeå fylls inte gatorna bara av raggare och deras bilar – det är även populärt att se på.
– När man är ute och cruisar ser jag det som ett rullande museum. Folk står på gatorna, ser på bilarna och fotograferar. Man vill visa upp sin bil och dela med sig av att det faktiskt är gamla bilar som fortfarande rullar, säger Daniel Burwall.
Letar delar
Bakom de gamla bilarna ligger mycket jobb. Och jobbet ligger inte bara i skruvandet i garaget utan också i jakten på de rätta delarna.
– Under vintern grejar man på med bilarna. Det är gamla bilar som behöver ses över. På bilträffarna under sommaren brukar det vara bakluckeloppis där man kan få tag i delar som inte går att hitta någon annanstans. Det är lite som bilarkeologi att åka runt och leta, säger Daniel Burwall.
Fenomenet raggare startade under 50-talet i Sverige. Kulturen inspirerades av amerikanska bilar, 50- och 60-talskläder och musiksmaken som hämtas från samma årtionden som kläderna. Och för många är det mer än bara ett intresse för bilar.
– Det är en livsstil. I mitt hem hänger navkapslar på väggarna istället för tavlor, säger Daniel Burwall som är klädd i de traditionsenliga jeansen och skinnvästen.
Cadillac, Pontiac och Buick är några av de bilmärken som är populära på bilträffar och ofta finns det bara en av sitt slag eftersom ägarens personliga smak styr utseendet.
– Just nu är nog 60-talsbilar vanligast, det finns flest av dem. Men 70-talsbilarna börjar också komma. Man har hunnit se många fina och gamla bilar. De är ofta ”one of a kind” eftersom ägarna lägger ner mycket tid på att styla och hålla dem fina, säger Daniel Burwall.
Publiken bestämmer
Mellan sommarens cruisingar står dessutom en hel del planering på schemat. Klubben ser fram emot att för andra gången anordna Krantz Challenge i Vännäs i augusti. Där är det publikens röster med domarspadar uppsträckta i luften som korar den vinnande bilen.
– Det blev en jättesuccé förra året. Många tyckte det var roligt för att alla kunde vara med i diskussionerna om bilarna. Man behöver inte vara motornörd för att rösta fram snyggaste bilen, säger Daniel Burwall.
Och på frågan om vilken låt han inte skulle kunna leva utan på en cruisingtur krävs det lite betänketid men när han till slut svarar finns det ingen tvekan.
– Rockin’ Little Angel med Webb Wilder, säger han.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!