Klassikern: Hala Stulecia

Hala Stulecia (”Hundraårshallen”), tidigare känd som Hala Ludowa (”Folkets hall”), stod klar för 99 år sen i Wrocław, Polen. Byggnadens utseende påminner om en fyrklöver med en 69 meter bred och 42 meter hög kupol i mitten – den största i sitt slag vid tiden för uppförandet.

Hala Stulecia ritades av den tyska arkitekten Max Berg. Syftet var att skapa en funktionell byggnad som kunde användas vid utställningar, sportevenemang och offentliga tillställningar. Byggnaden har entréer i de fyra väderstrecken – huvudentren är den västliga med riktning mot Wrocławs centrum.
Den centrala hallen har en diameter på 130 meter och omges av 56 mindre utrymmen. Det sätt armerad betong användes vid konstruktionen av kupolen var nytt för den tiden och hade stor påverkan på framtida byggande världen över.
För att förbättre akustiken är stora delar av innerväggarna klädda med trä och kork. En stor mängd fönster omringar byggnaden och lättar upp det tunga utseendet. Trots att den snart har hundra år på nacken används hallen fortfarande vid olika utställningar och evenemang.
Sedan 2006 står Hala Stulecia med på Unescos världsarvslista.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!