Foto: Sofia Johansson

Olika virken har olika egenskaper

Nu är det dags att börja tänka på sommarsemesterns byggprojekt. Kanske är det dags för en altan? Eller ett nytt staket? Första steget är att välja rätt virke utifrån budget och smak.

Att bestämma sig för virke är en smaksak, fråga om budget och hur händig du är. Bygg klassiskt eller prova något av de nya materialen som blivit trendiga de senaste åren.

Snart är sommaren här och semestern innebär för många att leta fram hammaren och sätta igång med nya projekt på tomten. För de flesta avgör inköpspriset, livslängden och underhållet valet av träslag. Altanen, trädäcket eller trappan ska utsättas för väder, vind och stå emot röta. Därför är det viktigt att välja trä som håller.
– Jag bygger nästan alltid med impregnerat trä. Det håller i minst 20 år och behöver inte behandlas. Det gör man mest för utseendets skull, säger Roger Persson, snickare och VD för Allhjälpen i Umeå AB som utför byggjobb, målning, trädgårdstjänster och städservice.
Två material som på senaste tiden vuxit i popularitet är Cumaro och Sibirisk lärk. Båda kan användas istället för tryckimpregnerat virke eftersom deras naturliga egenskaper står emot väta mycket bra.
– Lärkträ är till exempel ett väldigt hårt träslag med täta porer. Den hårda ytan gör att vatten inte kan tränga in. Men räkna med att det tar lite längre tid att arbeta med så hårda material. Det är svårare att skruva i och träet är mycket starkt. Så köp inga klena skruvar, säger Roger Persson.
SOFIA JOHANSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!