Foto: Redsimon

Klassikern: Edsel Ranger

Edsel Ranger var en nära släkting till Ford Fairlane med vilken modellen delade chassi och karosstomme. Den V8-försedda Ranger lanserades 1958 och var något enklare än den kortlivade systerbilen Pacer som bara tillverkades under ett år.

Ranger fanns som tvådörrars coupé, fyrdörrars sedan, hardtop, och som 1960 års modell även som cabriolet. Jämfört med Edsels mer påkostade modeller hade Ranger inte bara mindre chassi och kaross utan också enklare interiör och färre rostfria detaljer och lister.
Bilen drevs av en V8-motor som gav dryga 300 hästkrafter. Växellådan hade tre växlar oavsett om man valde manuell eller automat. På 1958 års automatförsedda variant kunde man växla med hjälp av knappar i rattnavet. 1959 byttes standardmotorn ut mot en mindre V8 på 200 hästkrafter, och 1960 fanns bilen även att köpa med en billigare sexcylindrig motor.
Av de cirka 21 000 bilarna som tillverkades 1958 hittade ett fyrtiotal till Sverige, men många fler bilar har importerats i efterhand. Totalt tillverkades ungefär 50 000 Rangers. 1960 års modell blev den sista då tillverkningen av Edsel upphörde.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!