Foto: Elin Larsson

Trädgårdssäsongen startade på Nolia

För helgens besökare av Trädgårds- och antikmässan på Nolia fanns det mycket att välja mellan. Bland blommor och trädgårdstillbehör trängdes utställarna och lockade på ens uppmärksamhet. En av alla utställare som fanns på plats var Svenska Moderådets VD och trendspanare Lotta Ahlvar som var den första man mötte när man kom in i mässans trädgårdsavdelning. – Vi har bjudits in för att det första man möts av på den här mässan inte ska vara försäljning utan bara inspiration, berättar hon.

För att göra detta hade de därför byggt upp installationen It´s a boy/It´s s girl som tog fasta på vårens alla stundande dop.
– Vi har försökt få lite retrokänsla på det också så vi har lånat in gamla dopklänningar. Så klänningarna går från sent 1800-talsmode fram till 1950-talets mode, förklarar Lotta.
Vad gäller växter märker Lotta att det är mycket ”tantblommor” som kommer tillbaka.
– Pelargonierna har etablerat sig men annars är det mycket tantblommor som kommer tillbaka som exempelvis kornettblomman och toffelblomman, det är en riktig kärringblomma, skrattar Lotta och fortsätter:
– Det är roligt att de blir moderna igen.
Men hon tycker sig även märka att folk väljer bort blommor för grönsaker vilket hon tycker är lite synd med tanke på blommorna.
Även om Lotta jobbar som trendspanare på Svenska Moderådet tycker hon att man som privatperson kan strunta i trenderna. Om man är privatperson kan man nog helt strunta i trender och göra som man vill. Men för företag kan det vara bra att vara lite medveten. Vi är ju till exempel otroligt miljömedvetna så det är ju svårt att strunta i det. Som privatperson kan det väl snarare vara lite kul att inspireras av trenderna.
Lottas tips är att tänk både kort- och långsiktigt.
– Man kan köpa jättefina krukor men man kan lika gärna ta en papperskorg. Så länge det är hål i botten går det ju bra. Men sen också att sätta lite frön av ruccola eller sallad, det borde ju alla göra. Det behöver inte vara så pretentiöst men det är jätteskönt att gå ut och skörda lite till maten, säger hon.

Leker med vatten
En dröm som de flesta tycks ha är att få bo sjönära och skulle man inte bo nära ett naturligt vattendrag behöver man inte misströsta. På mässan fanns även Olle ”Damm-Olle” Fernström från Garden Aquatica som berättade om sitt jobb med att bygga dammar i folks trädgårdar.
– Många har kanske gjort mycket med sin trädgård med blommor, växter och buskar och nu vill man smycka sin trädgård och då är det många som leker med vatten och fontäner. Man kan gömma dem under stenar så att de inte syns och belysa dem. Men det vi ser att vi säljer mycket av nu är också figurer som det kommer vatten ur.
Innan man sätter in vatten i trädgården tycker Olle att man ska tänka på var man ska ha fontänen eller dammen och hur man vill ha det.
– Man ska kanske kunna se den även inifrån huset och kunna belysa den på vintern. Så att man inte bara tänker trädgård utan tänker helhet.

Yngre kunder
En annan sak som Olle tar upp är att åtta av tio gör en större damm år två och att man därför kanske ska tänka på att se till att göra den lite större redan från början. Däremot märker han att vi blivit bättre på att ta hjälp från proffs som honom själv.
– Många tar hjälp idag. Tidigare har man gjort det själv men man kanske vill ha hjälp med grundstommen. Du kan ju göra allt själv men ska man ta hjälp ska man ta det tidigt, fråga först sen kan du göra själv och fråga någon som är specialiserad på vatten, inte i en trädgårdsbutik som säljer lite av varje.
Han märker även att kunderna gått ner i åldrarna vilket han tror hänger ihop med att vi idag tänker på trädgården redan då vi köper huset.
– Idag när man köper hus så tänker man inte bara hus längre, det är en skillnad jag sett under åren. Tidigare tänkte man på trädgården sist eller kanske inte alls men nu ser man mer till helheten hus och trädgård.

Ser naturligt ut
Om man ska bygga en damm tycker Olle att man ska se det som en utmaning att få det att se naturligt ut istället för att till exempel lägga massa stenar runt dammen för att dölja duken.
– Pärlhalsband passar runt damers hals, inte runt dammen.
Istället rekommenderar Olle att man gräver ett dike så att duken inte hamnar kant i kant med gräsmattan och att man i diket bygger en strand.
– Och försök hitta naturliga blomsterlösningar istället för en hylla med krukväxter. Det finns inga krukväxter i naturen och det ska vara mycket växter, 30 procent av ytan ska vara växter. Då bildas det mikroorganismer som håller vattnet rent, berättar han.
Vill man ha rent vatten måste man dessutom se till att ha ett filter berättar han.
– Är man inte så brydd över hur rent det är kan man nöja sig med en pump men vill man ha rent och klart vatten måste man ha ett filter. Då räcker det inte med en pump eller en pump med filter för det filtret är bara till för att hålla pumpen ren. Sen matar vi ofta våra fiskar för mycket. Det räcker lugnt med att mata fiskarna en gång i veckan. Fisken har ett väldigt enkelt matsmältningssystem och har egentligen bara en enda lång tarm. Så matar man då för mycket går kanske 80 procent rakt igenom fisken och ut via prutten och det smutsar också ner dammen.

Gamla växter återkommer
Medan Olle smyckar trädgården med vatten och tycker att man ska hålla sig undan från krukväxter i närheten av dammar fanns mitt i mässhallen Malin Hidesäter från Blomsterfrämjandet som jobbar för att sätta fokus på svenska växter, odlingar och uteplanteringar.
– Jag tycker att odlare är riktiga hjältar. Det är ju ett tufft jobb med tuffa väderförhållanden och det är jätteviktigt att bevara hantverket odling i Sverige, att bevara den kunskap som de har.
Liksom Lotta på Moderådet märker Malin också att det är mycket gamla trendväxter som kommer tillbaka i nya utseenden och färger.
– Man ser att trender går i 15-årsintervaller. Idag visar vi mycket kryddor från Hällnäs och det är väldigt inne just nu med sådant man kan odla och äta. Men sen tycker jag att man kan slå ett slag för amplar, de kan man ju ha både på balkongen eller i trädgården och i träd. Men det är ju lite tråkiga krukor med de här plastkrukorna, så det ska jag jobba med, att ta fram lite roligare varianter på, säger hon.

Inte till salu
Medan vi står och pratar kommer det många besökare och tittar och vill köpa blommorna som Malin visar. Men blommorna är inte till försäljning utan bara tänkta som inspiration och det är inte en situation som är speciell för Umeå berättar Malin.
– Vi har upptäckt när vi är på mässor att vi borde samarbeta med en leverantör som kan sälja. Folk vill köpa men vi säljer ju inte blommor. Men sen brukar jag även säga att det ju är meningen att de ska bli sugna men sen får man skriva upp och köpa när de kommer ut i ens butiker, och finns de inte så be att de köper in det, avslutar Malin.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!