Foto: Niklas Eriksson

En dag i Mats Knutsons huvud

Jag tror det var Horace Engdahl som sa ungefär: ”I en politisk strid är det alltid till din fördel om du ger tid åt motståndaren, så han hinner göra misstag.” Jag tror knappast att den socialdemokratiske ordföranden Stefan Löfvén läser Horace men det är en gammal trygg tradition av mer erfarna politiker (Lennart Holmlund undantagen) att ha en låg profil som politiker. Nu är jag lite less på att tänka politik och skriva politik (det kan andra göra bättre). Men för att komma undan väljer jag att göra som i filmen ”I huvudet på John Malkovich” och går därför in i SVT:s politiske kommentator Mats Knutsons huvud så får vi se hur han skulle ha skrivit denna krönika.

Nu är det inte så enkelt att förvandlas till Mats Knutson. Det första jag upptäcker är att jag har svårt att läsa på min datorskärm eftersom karln kniper ihop ögonen så hemskt. Sedan undrar alla andra på jobbet varför jag helt plötsligt fick så sned mun (har han fått hjärnblödning) men jag väser bara i mungipan att jag känner mig ovanligt knipslug:

”Så välkommen till kvällens AGENDA”
Här har ni Mats Knutsons synpunkter på politiken i Sverige idag:
1. Moderaternas förra partisekreterare Sofia Arkelsten som nyss fick avgå (”det var vi som drev frågan om rösträtt för kvinnor”). Sedan höll hon truten för länge samtidigt som M behövde en stark partisekreterare. Hej Sofia, här var du en alltför blek figur. Vad gjorde du av din egen rösträtt när den som mest behövdes?
2. Centerns partiordförande Annie Lööf (som i 99 gånger av 100 svarar: ”på den frågan vill jag vara tydlig”) hamnade helt fel när det gäller Sveriges vapenförsäljning till Kina (ständigt vapenembargo). Till Annie Lööfs fördel vill jag plussa med att hon snabbt korrigerade misstaget. Hon var mycket tydlig med att säga att hon hade otur när hon tänkte högt. Tänk om varje politisk robot var så bra programmerad! När det gällde just det... Nu ser jag att hon siktar på att bli stadsminister... Ibland kunde jag önska att vi fick Maud tillbaka...
3. Folkpartiledaren Jan Björklund känns inte regeringsmässig när han ägnar sig åt pluttfrågor som att kräva att barnen ska ha betyg redan i fyran. Finns det inte en samlad lärarkår som kan besluta själva om det?
4. Hur kan det komma sig att Göran Hägglund och Kissdemokaterna (ursäkta uttalet men jag heter Mats Knutson) får ta alla frågor som rör homosexuella, provrörsbefruktning och så vidare – det parti som minst av allt vill prata om frågor som rör underlivet – varför inte ta en fika med Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Hör vad de vill, säg ja till deras förslag. De älskar allt som har med genusfrågor att göra.
5. Fredrik Reinfeldt. Varför skilja dig från Filippa? Får vi påminna dig om att Per Albin Hansson kunde upprätthålla ett helt Folkhem samtidigt som han själv hade två äktenskapliga förhållanden. Både du och Filippa är toppolitiker och nog kunde man förvänta sig att äktenskapet skulle hålla mandatperoden ut?

”I andra ringhörnan väntar sluggern Löfvén”
Ursäkta om jag plirar med ögonen ännu mer men denna politiska analys skrevs innan 1:a maj så nu får jag plira extra mycket om jag dessutom ska titta i min lilla kristallkula:
6. Håkan Juholt ångrar ingenting. Den förre socialdemokratiske partiledaren har nu haft ett drygt halvår på sig att slicka såren och kommer nu tillbaka som agitator i partiet. Han ångrar ingenting och väntas nu klargöra sina synpunkter på den svenska försvarspolitiken med att i sitt förstamajtal redogöra för att det var han och ingen annan som låg bakom uppgörelsen med Saudiarabien för sex år sedan. Det vill säga långt innan Sverigedemokraterna och Moderaterna kom överens om hur försvarspolitiken skulle skötas.
7. Ylva Johansson som flitigt medverkat i Rapport och Agenda har varit talesman för Socialdemokraterna i väntan på att Stefan Löfvén har fått sin inskolning. Hon kommer att ha stora svårigheter att själv hålla tal på första maj eftersom hon kräver att ha någon att käfta emot... Vänta nu. I min örsnäcka hör jag nu att Annie Lööf ställer upp mot Ylva eftersom hon nu vill bli stadsminister och ämnet hon vill tala om är... ”Hur ska vi få Kina grönare och vara tydliga”. Ylva Johansson får inga problem med det. Hon har nämligen svaren på allt.
8. Jonas Sjöstedt. Ja Sjöstedt-effekten har avtagit så här gäller det för Jonas Sjöstedt att göra comeback i talarstolen ... vänta nu jag hör någonting i hörsnäckan igen... Det visar sig nu att Jonas Sjöstedt väljer att hålla tal i Paris i stället och stödja den franska vänstern i valet. Har Jonas Sjöstedt blivit för stor för Sverige? Nej, säger Sjöstedt, men om inte Europa sköter sin politik hur ska då Sverige klara sig. I höst ska han även hjälpa Barack Obama att vinna valet för även politiken i USA är ju viktig för Sverige.
9. Stefan Löfvén. Ja nu kan du inte dölja dig i kjolarna på kommunalrådet Elvy Söderström från Övik längre. Nu är det dags att träda fram och säga vad socialdemokratin vill med ett Sverige där Alliansen är splittrad och väljarna väntar på besked ... nu hör jag nåt i snäckan igen... Jag får nu veta att Stefan Löfvén tar med sin mamma Iris Melander i stället som får hålla talet. Ja det kanske är en god idé. Undrar om inte det skulle bli bättre överlag om politikernas mammor fick hålla förstamajtalen. Så blev det kanske lite mera stuns i talen om exempelvis de usla pensionerna. God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag har träningsvärk i hela fejan sen jag tänkt som Mats Knutson. Finns det någon känd person du skulle vara för en dag...eller någon du inte skulle vilja vara?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!