Foto: Elin Larsson

Balans och trivsel viktigt när Maria inreder

Tillhör du de som känner dig osäker över hur du ska förbereda ditt hem inför bostadsvisningen? Bil & Bostad kontaktade Maria Brekke som driver inredningsföretaget Grädde för att prata om skillnaderna mellan inredning och homestaging/flyttstajlning. – När man flyttstajlar sitt hem ska man visa upp en bostad som tilltalar helst ”alla”. Du ska visa en neutral bostad där så många som möjligt kan tänka att ”här skulle jag trivas och här vill jag bo”, säger hon.

tt flyttstajla sitt hem kanske kan kännas osvenskt och lite märkligt men för Maria Brekke är det inte konstigare att man optimerar sitt hem inför en försäljning på samma sätt som man gör med allt annat som ska säljas.
– Det är som vilken annan affär som helst. Ska du sälja din bil så städar du och putsar upp den, du ser till att bilen luktar gott och du plockar ur allt jox i den först. Du säljer inte en bil med hundhår, ICA-påsar och fulla askkoppar. Nej, men man gör i ordning det man ska sälja. Det har alla andra branscher gjort sedan länge nu är det bostadssäljarnas tur. Troligtvis den viktigaste affären i livet.

Hjälp för både säljare och köpare
Maria tror att det kan ha att göra med att det gamla uttrycket ”mitt hem är min borg” lever kvar och att folk inte vill att någon ska komma in och ändra i deras hem trots att det ska säljas. Men hon menar att det är stor skillnad mellan inredning och flyttstalja.
– Det är nog inte så många som är modiga nog att släppa in en sån som mig, som flyttar på deras personliga saker och som får en egen nyckel och bevakar det här. Det är ju ett stort förtroende jag får. Homestaging är en scen man bygger upp när man visar sitt hem och som alla vet ska rivas. Så när jag kommer hem till någon undermöblerar jag ofta lägenheten. Målet är att bostaden ska kännas hemtrevlig och att det ska kännas luftigt. Men det ska ju också vara en hjälp för köparen att förstå volym och storlek – ”jag såg att det gick att ha en dubbelsäng i det här rummet” till exempel.
Samtidigt, berättar Maria, är det lika viktigt att det inte heller bli för tomt i huset eller lägenheten.
– Man skulle kunna tycka att visar jag mitt hus tomt så ser det större ut men det är absolut tvärtom. Sätter man dit möbler får man de här ”linjalerna” som jag brukar kalla mina soffor och sängar för. I grunden handlar det ju om att få balans och skapa trivsel både vad gäller inredning och flyttstajlning. Men du behöver ju inte vara så praktisk i flyttstajlning och tänka på funktion så mycket. Det är ju nästan ingen som ska sitta i de här möblerna utan du ställer mer ut dem för att rummet ska få en balans och känsla.

Neutralt hem
Maria jobbar både för privatpersoner men även för byggföretag som ska sälja nyproduktioner. Två skilda världar som gör att hon ofta antingen får jobba med att möblera helt tomma hus eller också tona ner det personliga i redan bebodda hus. För när man flyttstajlar en bostad handlar det inte om att vara personlig på samma sätt som då man inreder det för boende. Istället ska man sträva efter ett så neutralt hem som möjligt så att köparen lättare kan tänka in sig själv i omgivningen. Maria berättar hur hon kan resonera då hon kommer till ett hem.
– På en flyttstajlning kan jag tänka att nu renodlar jag bara med gult och svart som accent. Jag är mer inne på att tänka bild. Jag varierar inte på samma sätt med olika färger eller mönster som jag kan göra i hemmiljö utan jag tänker väldigt mycket på att det här ska bli en ren bild. Sen kanske jag även jobbar lite mindre med gardiner när jag flyttstajlar därför att jag tycker att det är viktigt att man ser fönstren så att man får in ljuset, men också så att man kan lokalisera sig bättre i huset eller på området.
Möter ofta personer i tidsbrist
Även om Maria tycker att flyttstajlning är ett koncept som fortfarande är i sin linda är hon också medveten om att det inte är alla som behöver hennes hjälp.
– Nio av tio personer klarar ju det här själv för det är inte svårt. Det är ju som att ställa i ordning för att du ska ha gäster. När man köper tjänsten är det ju för att man har ett behov – tidsbrist eller okunskap. Orsaken kan också vara sjukdom eller separation eller att man har flyttat ifrån orten, kanske bor i Göteborg för att jobbet kallar och lägenheten på Tomtebo står tom. Eller dödsbon som ska säljas och så kommer det en fastighetsmäklare och ska fota och det ser inte trevligt ut. Då blir Grädde inredning aktuellt, berättar hon.
I hur stor utsträckning mäklarna själva rekommenderar sina kunder att flyttstajla sina hem vet inte Maria – men hon tycker sig märka att det nästan krävs att man som kund själv efterlyser det för att det ska komma på tal. Många bostadssäljare vet inte att tjänsten går att köpa i Umeå och dessutom är avdragsgill.
– Det kanske handlar om att man som mäklare är rädd för att verka kritisk mot sina kunder. Då tycker jag att man om man är en proffsig mäklare kan säga att ”du kan lita på oss, vi gör det här så bra som möjligt utifrån våra erfarenheter – vi ska inte sälja förrän vi har iordningställt de här sakerna först” och ”vi ökar förutsättningarna och minskar problemställningarna för köparen då det blir lättare snabbare att sälja bostaden”. Ja, det skulle jag önska.

Vill se bostaden
För den som däremot vill och kan flyttstajla själv är Marias tips att starta upp flytten.
– Ta en första flytt etapp nu, fixa flyttlådor och börja töm hemmet – på visningar vill kunderna titta i klädkammare och förråd och så vidare. Så försök få ner volymen med grejer så att man verkligen kan få se er bostad istället. Så att det inte är övermöblerat och för mycket grejer för då blir det sämre bilder och visningar, det blir svårare för spekulanterna att uppleva objektet. Vi har ju alla olika hem. Det är ingenting jag kan säga något generellt kring utan jag vill komma och titta först. Vill man sen fortsätta att köpa Gräddes tjänster kan vi endera sälja en rådgivning eller också hyr vi ut och möbler en yta eller hela bostaden. Vi har ett möbellager till ett värde av ungefär 100 000 kronor så vi har ju hur mycket möbler och stilar som helst.
Inred personligt
Om det handlar om att tona ner det personliga när det gäller flyttstajla tycker Maria däremot att det handlar om den raka motsatsen när det kommer till inredning av ens hem.
– Ja, jag tycker ju att det gärna får synas om jag kommer hem till dig att du är konstintresserad eller att du samlar på retroprylar eller om din hobby är hundar, att man kanske är mer personlig. Jag ser inredning som ett sätt att visa vem man är. Ungefär som kläder – så att det inte bara ser likadant ut i en hel radhuslänga, för det är väl tråkigt om vi härmar varandra. Och sen tycker jag också att vi har det lite för mörkt inomhus. Vi skulle må bättre om vi hade lite mer och fler ljuspunkter, bra ljus vid arbetsytor och förvaring. Vidare kan man belysa en fin tavla eller en växt, punkta upp olika höjder med olika ljuskällor. Lite mer ljus - tack.
Vill man vara modern just nu är naturmaterial ett säkert kort berättar Maria, men det är långt ifrån det enda rätta – färg är också uppiggande och absolut rätt.
– Det är mycket anspelning på naturen, mycket trä, korg, stenar och fårskinn och mycket som är återbruk – måla om eller sätt ny textil – väldigt mycket är väl egentligen tillåtet – såklart. Det är väldigt lätt nu skulle jag tycka att vara personlig. Stilarna är många, accenterna färgglada, avslutar Maria.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!