Klassikern: Jaguar E-Type

Jaguar E-Type är bilen som kom att förändra personbilsindustrin för alltid. Med sin aerodynamiska design lyckades den ett tag vara en av de snyggaste och snabbaste personbilarna som fanns att köpa och den står än idag i en klass för sig.

När E-type släpptes 1961 tyckte ingen mindre än Enzo Ferrari att det var den vackraste bilen som någonsin gjorts. Det är också en av de få bilar som ställts ut på Museum of modern art i New York. Detta säger en del om hur hyllad bilens form blivit genom åren.
Men det är verkligen inte bara utseendet som gör den här bilen till en klassiker. 1961 var Jaguar E-type också en av de snabbaste personbilarna på marknaden med en topphastighet på 240 km/h. Den långa huven är alltså inte bara för synes skull utan fyller också en väldigt viktig funktion: Jaguarens sexcylindriga motor skulle inte få plats om huven var mindre.
För att vara en av de snabbaste och snyggaste personbilarna i världen var priset ändå rätt överkomligt. Den kostade under 60-talet runt 6000 dollar. Bilen fick därför stor uppmärksamhet redan när den släpptes och under tillverkningsperioden 1961-1975 tillverkades ca 70 000 exemplar. Jaguar E-type är en perfekt balans mellan prestanda, design och kostnad. Mycket mer går inte att begära från en bil.
HANNES FERM

Fler Artiklar
Klicka och läs!