Kokböcker för barn ger fantasi

Johanna Westman hade länge svårt att bestämma sig för vad hon skulle jobba med men har alltid varit orädd. Hon fick jobb på tv som programledare 1992 och har gjort ungdomsprogram, galor, intervjuprogram, ett europeiskt reportageprogram, resedokumentär och barnprogram. Idag är hon kanske mest känd för sina kokböcker för barn.

Hösten 2001 kom Johannas första kokbok för barn, så klart med titeln Första kokboken. Och nu har hon släppt Första och Andra Mosboken, som riktar sig till de riktigt små barnen.
– Att jag har valt att skriva för barn beror säkert på att jag litterärt känner mig mest hemma där – mina barndomsidoler hette Adams, Milne, Saint-Exupéry och Gripe – och jag känner ofta igen mig själv när jag träffar barn i 7-10-årsåldern, säger Johanna.
Johannas främsta drivkraft är fantasin och hon tänker sällan på pedagogik eller etik när hon skriver.
– Jag tror att barn mår bra av all litteratur, att inte inse begränsningar är befriande för tanken. Själv har jag aldrig riktigt insett mina begränsningar, vilket har gjort att jag gett mig i kast med stora och svåra uppgifter – att skriva om Jesus till exempel, eller att göra en kokbok som är över 100 sidor tjock. Eller att leda en sju timmar lång direktsänd gala på TV!
Hon varvar sitt skrivande med annat arbete och åker ut till mellanstadieklasser och pratar böcker, skriver artiklar och annat.
– Den största kicken med att vara författare, för mig, är att se min bok stå bredvid mina idolers verk, bredvid Siddharta, Möss och människor, Agnes Cecilia, Populärmusik från Vittula, Den gamle och havet, Det blåser på månen, Blindheten och alla de andra som trängs på mina bokhyllor. Det är som att råka slinka in på en Oscarsgala bland alla stjärnorna där och känna – jag är här, här där det händer!
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!