Foto: TV4

Trädgårdsmästaren

När tv-programmet Äntligen hemma nu nått mitten av sin 31:a säsong och våren snart knackar på dörren passar Bil & Bostad på att prata med Äntligen hemmas trädgårdsmästare Bo ”Bosse” Rappne om trädgårdsgöra och hur det känns att vara huvudperson på en mässa.

Den 30 mars till 1 april är Äntligen hemma på plats på Stockholmsmässan där den som vill kan få träffa alla programledare och hela produktionen bakom Äntligen hemma.
– Sen kommer det även att vara utställare från de företag vi jobbar med och som håller på med det som vi håller på med. Så det kommer vara allt från kuddar till värmepumpar. Det är lite märkligt att vara huvudperson på en mässa. Det kommer 25 000 personer och alla vet vem man är. Det blir tre tuffa dagar och man är helt slut efteråt – men det är kul, säger programmets trädgårdsmästare Bosse Rappne.
Vad det är som gör Äntligen hemma så populärt att det nu är inne på sin 31:a säsong och står inför en egen mässa vet inte Bosse säkert men han har sina teorier.
– Det är väl dels för att vi är så folkliga och tar upp de problem som folk har men även för att vi inspirerar och tipsar om vad man kan göra i sina hem.

Roligaste minnet
Det är också detta som Bosse tycker är det roligaste med att göra programmet.
– Just det att vi både inspirerar och lär ut och att det är en blandning av båda delarna tycker jag är kul. Jag gillar att kunna lära ut hur man ska göra och kunna påverka lite.
Hans roligaste minne från sina cirka 20 säsonger som programledare är dock då de totalrenoverade ett hus utanför Lidingö och han fick göra i ordning hela trädgården.
– Det var ett gigantprojekt så det var jättemycket jobb, men det var väldigt kul och så blev det ett fantastiskt bra resultat. Men det var ett så omfattande arbete, inte bara trädgården utan hela huset, det var häftigt.
Han berättar att det finns olika inriktningar bland trender även då det gäller trädgården.
– En trend är att vi flyttar ut köket så att vi inte bara grillar ute utan även lagar mat ute och att vi lagar mat ihop med vännerna och det är ju trevligt.

Vårfix
När våren nu står för dörren är det däremot jordförbättring som är det viktigaste att tänka på berättar Bosse.
– På våren när lökarna börjar vakna och perennerna nästan vaknat då jordförbättrar man eftersom det då är det lätt att gå i rabatterna. Väntar man till sommaren då har växterna blivit stora och då går det inte att gå i rabatten så därför ska man göra det redan nu.
Har man däremot ingen trädgård utan får nöja sig med en balkong är det ingen anledning att misströsta.
– På balkongen finns det jättemycket att göra. Man kan till exempel ha ett träd på balkongen eller en uppstammad vinbärsbuske – då kommer man ha kronan över huvudet när man sitter ute. Och så kan man sätta smultron runt om stammen så kan barnen plocka bär och äta sen när de blir mogna, tipsar Bosse.
För att få ett så vackert träd som möjligt ska man sätta busken eller trädet i en så stor kruka som möjligt.
– Man sätter den i en ganska hög kruka, ungefär 60 centimeter hög. Då blir den lättare att vattna och sköta om och då trivs den bättre och blir vackrare. Sätter man den sen framför fönstret så kommer den dessutom att skugga och då blir det svalare i lägenheten.

Att lära av misstagen
Även om det kan verka som att Bosse har full koll på allt vad gäller trädgård tycker han inte att man ska vara rädd för att göra fel.
– Misstag gör man och det är de man lär sig av.
Men det finns en sak som han ändå vill varna för.
– Det är klart, jag var ung och dum och använde konstgödsel en gång i tiden. Då matar man växterna men tar livet ur jorden, säger han och fortsätter att förklara:
– Göder man gräsmattan med konstgödning måste det göras i samband med regn eller vattning, annars fräter det på rötterna och då blir det bruna fläckar på gräsmattan. När det sen blir de här fläckarna för att det bränner på rötterna, då gör det att kemikalierna blir väldigt lättrörliga. Regnar det sen mycket eller om man vattnar mycket kommer mycket av kemikalierna att passera gräsets rötter som kanske bara tar upp 20 till 30 procent av näringen. Resten kommer att fortsätta ner till vårt grundvatten och det är därför vi har algblomning i Östersjön och döda havsbottnar och försurade sjöar och vattendrag. Så det är därför jag tycker att alla ska göra som mig och sluta använda kemiskt gödsel, säger Bosse men lägger sen till:
– Tabbar gör man och det är dem man lär sig av. Om man slutar våga göra misstag då är man illa ute.

Något för alla
För den som vill ha mer tips och råd kommer man som sagt att kunna träffa både Bosse och hans kolleger på mässan i Stockholm den 30 mars till 1 april och har man tid och möjlighet tycker Bosse absolut att man ska passa på att titta förbi.
– Om inte annat så för att man kan komma och snacka med mig. Men det kommer att bli en rolig mässa och det kommer att finns något för alla. Karin kommer till exempel säkert att ha något för barnen så det finns något för hela familjen. Själv kommer jag att visa min svävande säng men även min mat- och bakugn för trädgården, avslutar Bosse och hälsar alla välkomna.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!