Foto: Peter Öberg

Händig husbyggare

När man ska flytta väljer nog de flesta att köpa ett färdigt hus men för Allan och Carin Isaksson har det naturliga alltid varit att bygga sina egna hus. – Jag har aldrig köpt något i husväg, jag tycker att det är roligt att få skapa något själv, säger Allan.

Det var när sönerna flyttat ut som Allan och Carin Isaksson kände sig ensamma i det större tvåplanshuset och bestämde sig för att det var dags att flytta.
– Och så gillar ju han att jobba så då byggde vi det här huset, säger Carin.
För Allan som jobbade som slöjdlärare med en bakgrund som byggnadsingenjör var det inte första gången han gav sig på ett husbygge.
– Jag har byggt fem fritidshus och fem villor tidigare. Det har varit mina sommarprojekt som jag gjort under sommarloven men det här var första gången jag byggde ett lösvirkeshus så det hann jag inte klart med under sommarlovet, berättar Allan.
För att bli klar med huset tog han därför ledigt från jobbet en månad och efter tre månader var huset färdigbyggt.
– Det är långa arbetsdagar, man sover hemma sen far man hit och börjar halv åtta på morgonen och jobbar till tio på kvällen, förklarar han.

Planera roligast
Det roligaste med att bygga huset tycker Allan var att planera bygget och att skissa på huset.
– Ja, att planera arbetet är absolut det roligaste och att göra snickerierna så att de skulle vara klara att sätta in. Att göra själva grunden är inte särskilt roligt för då är det väldigt mycket grus som ska skottas undan.
Men när det gäller planeringsarbetet hade han även hjälp av Carin.
– Jo, men det pratade vi om, han är ju inte självsvåldig utan vi har varit vänner hela tiden, berättar hon.
I övrigt tycke Carin att man kan räkna hennes insats i huset på ett lillfinger vilket Allan dock inte är helt överens om.
– Nej, hon har hjälpt till att måla och tapetsera. Det är det som är så praktiskt om man är två som ska måla taket att en tar mellan springorna medan den andre går efter och tar resten.
– Det är ju ganska roligt att måla och tapetsera också men det är Allan som jobbat, säger Carin.
– Ja, man ser att det blir bra, om man har en spånskivevägg och får upp en tapet så blir det stor skillnad.

Kompis med grannpojken
Men det var inte bara Allan och Carin som hjälptes åt att bygga huset. Ytterligare en person som hjälpte till att bygga var grannarnas femåriga son Erik som brukade komma förbi och hälsa på.
– Han tyckte det var roligt att få vara med och han fick ta nån spik då och då att spika. Han var sån kompis med mig. När de skulle flytta ville inte pojken följa med så då frågade de ”Men vem ska du vara hos?” och då svarade han ”Ja, men jag har ju Allan”, berättar Allan.
– Det var en väldigt fin pojke. En dag hade han varit på hundutställning och kom förbi och undrade om jag hade några medaljer. Jag sa att han kunde gå in i huset så kunde Carin visa honom en del medaljer. Det dröjde ett bra tag sen kom han ut igen och jag såg på honom att han var imponerad och så sa han, ”Om du haft en hundmedalj så hade du haft alla medaljer som finns”.
Skidtalang
Att Erik var imponerad är dock inte så underligt för i ett väggskåp i vardagsrummet hänger Allans medaljsamling.
– Som junior var jag Sveriges största skidtalang och min sista juniortävling gick i Skellefteå. Det hade varit SM i Boden så större delen av eliten kom ner och åkte i Skellefteå, bland annat Mora-Nisse. Juniorerna åkte en mil och seniorerna åkte två varv på denna mil. Och när tiderna kom efter att vi hade åkt då hade jag bara nio sekunder sämre tid än Mora-Nisse på varvet, berättar han.
Det hela ledde till skriverier i tidningen och det talades om att Allan skulle vara redo för de olympiska spelen i Holmenkollen i Norge 1952.
– Men så blev det inte, säger Allan.
Det hela fick ett snöpligt slut då Allan blev inkallad till värnplikten på I20 där allt till en början såg ut att leda till en succé inom skidskytte. Men när Allan blivit uttagen till Sveriges militära mästerskapslag och skulle åka världsmästerskapen i Schweiz blev han uppkallad på läkarundersökning.
– Då visade det sig att jag hade fått TBC så det blev ingen resa utan det blev sanatoriet istället.
Efter sex månader på sanatoriet fick Allan komma hem igen och det var då han kom in på byggnads- och slöjdyrket.
– Jag hade jobbat hemma på gården med att köra timmer på vintrarna och slåttern och lite av varje på våren. Men det var det slut med nu och eftersom jag hade blivit sjuk i det militära skulle de se till att jag fick ett nytt jobb. Jag skulle omskolas och då bad jag om att få bli slöjdlärare och det fick jag bli, berättar han.

Alltid något att göra
Men även om Allan valde att bli träslöjdlärare har hans liv inte blivit mindre aktivt. Än idag åker han skidor varannan dag på vintern och cyklar på sommaren.
– Sen har han svårt för att vara lugn och stilla, han vill alltid ha något att göra, säger Carin.
– Nä, det kan jag inte. I alla fall inte när jag byggde det här huset då var jag ju inte så gammal, jag var 50 år då. Nu är jag över 80, instämmer Allan.
Även om huset var klart efter tre månader har det tillkommit en del i efterhand. Bland annat ett uterum och en lekstuga till barnbarnen.
– Vi fick ju barnbarn så när de var ungefär tre år byggde jag en lekstuga och där har de varit mycket tillsammans. Sen byggde jag en liten modell av en gård med timmerhus från min hemby som ser ut som min pappas hus.

Alla hus är olika
Till den som funderar på att bygga ett eget hus har Allan ett tips.
– De kan ju fråga de som byggt hus förut och få olika tips. Det är det bästa för det är ju olika för olika hus. Generellt kan man inte säga något. Har man inte köpt ett monteringshus bör man ha hjälp i början men köper man ett monteringshus och kan vara två stycken går det bra. Men man måste vara lite händig. Men är man van så vet man precis hur man ska gå till väga och då är det inga problem.
Vad gäller det egna husbygget finns det ett minne som överglänser de andra för Allans del.
– Det är när det var färdigt för då hade man jobbat kanske 15 timmar per dag och sen sov man resten av tiden. Men det är väldigt härligt när det är färdigt och det blivit bra. Då njuter man faktiskt och det kan man göra ganska länge, avslutar han.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!