”Öppen dialog det viktigaste”

Är du en av de som undrar hur man ska handskas med grannarna? Måste man vara bästisar och bundis jämt och ständigt och ska man verkligen behöva stå ut med vilka egenheter som helst? Enligt förbundsjuristen Pär Wikingsson på Villaägarna behöver det inte vara så svårt. – Man behöver inte vara bästa vänner men man ska ha en god relation med ömsesidig respekt för varandra.

Enligt Pär Wikingsson på Villaägarna handlar det alltså om att respektera varandra och den gyllene regeln ”Hur skulle jag själv vilja bli behandlad?” är en utmärkt utgångspunkt både då det gäller att själv vara en bra granne och att prata med en för tillfället mindre bra granne.
– Det behöver inte vara svårare än att man flaggar för saker i tid, ska man ha en fest eller dra igång ett större byggprojekt så säg till i tid så får du en mycket större tolerans, säger Pär.
Men även om man ska respektera sina grannar ska man inte behöva ta vad som helst, för det finns ju faktiskt det som räknas som störningar.
– En störning är ju egentligen allt som stör. Det kan handla om ljud och ljus eller att grannen eldar med blöt ved när vinden ligger på mot mitt hus. Sen är ju nästa fråga vilka störningar får jag acceptera och därefter vad kan räknas som en olägenhet, resonerar Pär.
Han säger även att detta ofta är saker som man kan lösa med sin granne över staketet och att mycket handlar om hur man lägger upp det.
– Har man barnkalas och grannen beslutar sig för att dra igång gräsklipparen kan man ju snällt fråga om han inte kan vänta med att klippa gräset till efter att kalaset är över, men sitter man istället ute på sin veranda och äter lunch en lördag får man kanske ta att grannen klipper gräset.

Rätt tillfälle
Mycket ligger enligt Pär i hur man tar upp ett problem. Att prata med grannen över staketet är en bra lösning men ibland måste man kanske vänta med att ta upp en diskussion tills tillfället är det rätta.
– Är man arg och irriterad ska man kanske vänta med att prata med grannen tills man lugnat ner sig och kommit i sinnesro. Att skrika och skälla hjälper sällan särskilt mycket utan man ska försöka ta det lugnt och prata och resonera med varandra istället. Brusar man upp har man ju redan förlorat på förhand. Ska man prata med sin granne om ett problem kan det vara bra att ställa sig frågan ”Hur skulle jag reagera om någon sa det här till mig?”

En sista utväg
Ett annat fel som Pär ser är att vi ofta knyter näven i fickan och låter bli att ta upp saker och ting med våra grannar.
– Då går man istället och irriterar sig och när det till slut rinner över är det alldeles för många saker man klagar på för att grannen ska kunna ta till sig detta och kunna bättra sig. Då är det bättre att man tar det direkt för då är det kanske bara en liten detalj som måste rättas till.
Men för de konflikter som inte går att lösa över staketet går det även att vända sig till kommunen för hjälp men detta ser Pär som en absolut sista utväg.
– Ibland kanske inte grannen delar ens mening om att något är en störning och då kan man som sista utväg kontakta kommunen. Men då räcker det inte med att man säger att man störs av något utan då gäller det att man kan bevisa att det är en objektiv störning. Man kanske måste fotografera eller föra en dagbok över störningen.
Om kommunen efter detta delar ens mening kan grannen som stör få ett åläggande om att förlägga aktiviteten till en annan tid eller en tidsbegränsning och följs inte dessa direktiv kan vite utfalla.

Finns alltid där
Men enligt Pär är inte detta ett vanligt problem för oftast är vi ganska bra på att handskas med våra grannar.
– De flesta fungerar nog bra med sina grannar, det är min uppfattning. Sen är det ju inte så att grannar är några speciella människor utan de är som vilka människor som helst. De är lite som kollegor, man kanske inte är bästa vänner med alla men man har en ömsesidig respekt. Det som är speciellt med grannar är ju att man inte blir av med dem utan de finns alltid där. Så då blir ju den öppna dialogen ännu viktigare. Det är viktigt att man kan ha en ömsesidig respekt där man hälsar på varandra och pratar lite på tu man hand och tar upp problem om det hänt något. Det är mycket bättre än att dra in kommunen i problemet, avslutar Pär.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!