Foto: Elin Larsson

Populärt helgnöje

I helgen var det återigen dags för ett av NMK:s auktionsbesök och Nolias visningshall fylldes snart med fyndsugna besökare. En av dessa var Lennart Johansson som kommit direkt från en annan auktion i Obbola. – Jag jobbar hårt så att få gå på auktioner är avkoppling för mig. Det är som balsam för kropp och själ, säger han.

för Lennart är inte kvaliteten det viktigaste.
– Jag brukar gå på andra auktioner också. Det är roligt och berikande och så visar det hur verkligheten och efterfrågan ser ut idag.
Utropare för helgens auktion var Mikael Gredin som berättar att de på NMK försöker hålla ett blandat utbud med lite högre kvalité.
– Vår största inriktning är mattor och inredning. Det brukar dyka upp en och annan dyrbar matta eller ett måleri men det skiftar mycket från gång till gång.
Kvalitén på NMK:s varor är något som Lennart kan intyga.
– Ifjol köpte jag mattor här. Det är fantastiskt, man märker inte att man använder dem trots att man går på dem varje dag, berättar han.

En gång om året
Även om Mikael tycker sig märka att det är en stor bredd bland auktionsbesökarna tror Lennart att det är många som går miste om auktionens tjusning.
– Jag tror att många är nyfikna men inte tar sig tid. Tänk vad många som skulle behöva komma ut på auktion. Jag jobbar själv väldigt hårt så auktioner, det är avkoppling för mig.
Mikael berättar att de varit i Umeå i åtminstone 15 år och att de försöker komma på besök en gång om året.
– Vi möter både trogna och en del nya kunder när vi kommer hit.
Själv tycker han att man ska gå på auktion om man är ute efter något och vill göra ett fynd.
– Som idag, man kanske hittar en möbel som är värd 35 000 kronor som går för
15 000 kronor istället.

Tid att titta
För att lyckas fynda tycker Mikael att man ska gå på visningen innan auktionen så att man kan titta på de saker som man vill buda på.
– Sen är det bra om man har ett hum om hur långt man är beredd att buda och att man ser till att hålla sig till det.
Något som Lennart håller med om.
– Det är viktigt att stå med båda fötterna på backen så att man inte rycks med, för då kan det bli dyrt.
Hans intresse fastnar för objektet som håller på att ropas ut och han väntar tills Mikael säger ”andra!” innan han slutligen helt tyst lyfter handen och kammar hem budet. Han vänder sig om och säger med ett stort leende:
– Såg du hur jag gjorde, jag väntade i det sista och sen vann jag budet.
Bland de saker Lennart ropat in under dagen finns bland annat en spegel med slipat glas och en vacker ram.
– Den ska jag ge till något av mina barn eller barnbarn. Man behöver inte samla allt på hög, man kan ge bort saker också och glädja andra, säger han.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!