Foto: Niklas Eriksson

Raggarna i Dubai cruisar och matar fiskmåsar...

Vad ska man säga om ”framtidsvisionerna” som målades upp i Orwells 1984 eller i Kubricks film 2001 ett rymdäventyr? Kortaste svaret på detta är: Det här är ju fantasiberättelser Nicklas. Det är ju inte verkligheten, eller ”på rikt” som kollegan brukar säga på jobbet.

George Orwell hade nog undrat hur framtidens mediasamhälle använde hans ”Big Brother” – jo till en vulgär tevesåpa – och när det gäller övervakarperspektivet i 1984 blev det snarare tvärtom. Det är inte den enväldigs staten Big Brother som övervakar dig. Det är fem miljarder småbröder och småsystrar via sina mobiler, twitter, facebook och hela internet. Filmen 2001 ett rymdäventyr hade en dator som jävlades, och vem har inte det. Och rymden avromantiserades för gott sedan det visade sig att Fuglesang egentligen inte var längre bort från oss än sträckan Umeå-Hudiksvall är vågrätt. Så är det nåt med rymden? Tror inte det va!

Alla frågar mig om
hur det är där i Dubai
Nicklas kunde gärna ha nämnt Fritz Lang som redan 1927 gjorde den expressionistiska filmen Metropolis. Där finns gott om dystopiska framtidsvisioner med skyskrapor och ... vänta nu. Såna byggs ju idag överallt! I Kuala Lumpur, Shanghai, Hong-Kong, Singapore, Mumbay, Peking ... och Dubai förstås. Med sexfiliga motorvägar, rondeller i luften, en obemannad metro som går på broar och över viadukter och vanvettigt höga skyskrapor. Att ta sig från X-Y kan ta en evighet. Förmodligen är TAXI inblandad i stadsplaneringen.
Jag kom nyss hem från min tredje resa till Dubai och vanliga umebor jag träffar frågar som alltid; ”Ja du Karlsson, hadu åkt skidor i gallerian där, hadu varit ut på Palmen där eller på den där Ön dem ha byggt där.” Eller: ”Änte allting väldigt overkligt där nere, eller konstgjort om man så säger...”
Jag står på Rådhusesplanaden och försöker berätta om Dubai samtidigt som jag överröstas av en ensam pålmaskin som står och stånkar där man rev Thornbergs Modehus. (Det enda byggprojekt som överlevt alla överklaganden) och jag säger: Vänta till onsdag så ska jag försöka förklara allting i krönikan. På ett sätt som ni begriper!

Maradona är coach på
deras ”Gammliavallen”
För drygt femtio år sedan var här ett litet samhälle vid kusten där beduinbefolkningen ägnade sig åt pärlfiske och handel. Längs kusten gick arabiska ”dows” med bylten och gods som skulle fraktas till och från Indien, Persien och vidare till Afrika. Men så fann man oljan. Och nu föddes visioner om att skapa någonting helt nytt av alla rikedomar. Deras ”Holmlund” heter Mohamed bin Rashid Al Maktoum. Ja han är även deras Krister Olsson eller Hilding Holmkvist och vill han bygga sitt Metropolis finns ingen ”Länsstyrelsen” och ingen Förening för Byggnadskultur som vill bevara och överklaga, så det är ganska lätt att få igenom alla byggprojekt. Men vad gör befolkningen som bor där? Jo de umgås ungefär på samma sätt som vi här hemma. De går på fotboll där deras ”UFC” heter Al Wasl. De har visserligen Maradona som coach men fotbollen är ungefär densamma som här. Deras Renmarkstorg med uteserveringar ligger vid skyskrapan Burj Khalifa som är 828 meter hög men vi har ju Plaza eller hur? (Vissa umebor får nackspärr ändå.)

Ungdomen raggar med bil
... fast kanske inte som här
Raggstället för ungdomen är parkeringen vid Jumeira Beach. Men här finns inga rishögar som drar på stan. Här på juldagens afton ser jag hundratals Porsche Cayenne, Toyota Highlander, BMV SUV, jag ser Lexus, Jaguarer, även en Rolls Royce Silver Shadow. Det är som att vara på Bilmässan i Geneve samtidigt som man är i Hitchcocks film Fåglarna. För vad håller de på med, ungdomen. De cruisar omkring och slänger ut fågelbröd från sina nedvevade mörktonade rutor. I en gammal reseskildring jag från trakten står det: ”Beduinerna brukade samlas vid solnedgången på sin lediga dag och mata fåglar på stranden.” Okej. För femtio år sedan då. Idag lämnar man kamelerna hemma. Det är bilar i miljonklassen som gäller för den snorrika ungdomen. Eftersom de är lika nyktra som godtemplare lockas de inte heller av hotellens discon med fyra fria drinkar till damerna. Så vad återstår för dem annat än att dra till Jumeira Beach parkering och cruisa lite grann på helgen. Spana in. Kolla.
Men vad gör de sen när de har matat fåglarna? Förmodligen drar de till nåt shejkställe ute i öknen och partajar. Eller så far de och tvättar bilen. För jag menar måsarna skiter väl lika mycket som där som här eller hur? God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag tänker på Jonas Sjöstedt. En så helylle grabb borde väl platsa i regeringen direkt utan att vänta tills nästa val. Hur kan vi ordna det – för Sveriges bästa?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!