Nicklas undrar vad jag har i frysen och det är ju en lämplig fråga till var

Nicklas undrar vad jag har i frysen och det är ju en lämplig fråga till var och en i januari månad, den månad vi har minst gott om pengar. Januari är en utmärkt månad att frosta av, ut med maten på balkongen och här har du mina tips...

En frysinventering kan få vem som helst att försjunka i fundersamheter. Hur tänkte man när man frös in den där ICA-kassen med rabarber? Vad i fridens namn skulle man ha all rabarber till. Eller gäddan på tre kilo från i våras. Torrgädda!
Hade jag haft vedspis kunde jag ha eldat upp dom. Nu undrar jag i vilken kontainer jag ska slänga dessa frystorkade rätter. Pappersåtervinningen?
Alla de här portionsformarna i stanniol som innehåller....obekanta saker! Jag är dålig på att etikettera mina överblivna grytor och nu när jag avfrostade så hittade jag igen det jag trodde var den burgundiska grytan jag gjorde i somras. Jag la det frusna blocket i järngrytan, la grytlocket på och trodde att lunchen var räddad.
Jaså DÄR var de blötfrusna trattkantarellerna från Hössjö som jag frös in med barr och allt. Lunchen doftade farmor Bettys tallbarstvål så det fick bli en chorizo igen från min favoritkorvbrännare på Gågatan. Gud så gott med onyttig mat!
Tidningarna är fyllda av receptkampanjer om viktväktarmat. De som som skriver såna är i regel trendiga journalisbruttor från Bromma som lever på pizzaslice men vill leka husmor i käckhet: ”Gör du afrikansk böngryta på kikärtor, laga gärna 16 portioner när du ändå håller på, och frys in i portionsformar. Så praktiskt och enkelt att ta ut och värma upp i mikron. Ja grymt, sjukt gott och nyttigt!”
Jo tjenare.
För det första tappar kokt och upptinad mat det mesta av sitt näringsvärde. Sen smakar den inte bättre av att den ska vara grymt, sjukt, nyttig. Portionsformar med gamla grytor som du fryser in blir oftast lika bortglömda och oanvända som dina gamla skridskor i källarn. Dessa 16 nyttiga trendformar har också helt gått ur tiden innan nästa ICA-kuriren eller Söndagsbilagan har kommit. Nu är det ”levande mat” som gäller. Groddar, fröer, bär och nötter. Ät som en sparv – bli kåt som en kanin!
Är du inlandsbo med jaktmark är frysen lika viktig som skotern. Först ska älgkräken skjutas, sedan kapas med bandsåg, frysas in i lämpliga stycken, tas ut, tinas och kokas till soppa. Filekniven? Den skär du väl körven med! Och skulle frysen gå åt fanders när proppen går i källarn och allting tinar, ja då hadu ju Länsförsäkringar!
Vissa stadsbor tar bilen och åker till det stora köpcentret utanför stadskärnan och köper in sin storhelgsköttfärs i gigantiska förpackningar som de sedan tar hem, paketerar om och fryser in. Hur klimatsmart är den karusellen? Först gratisreklamen med extrapriser, sen tar du bilen dit och hem, sen ska du ompaketera, brassa på med elenergi i frysen. Och SEN ta fram och tina upp igen. Well. Vill man konstra till det så går det bra i vårt moderna samhälle.
Jag hörde till och med Horace Engdahl apostrofera färsdebatten vid de lärdes årliga möte i Svenska Akademin strax innan jul. ”En del lärda samtal förs numera även vid matdiskarna i livsmedelsbutikerna. Man har svårt att skilja på Fersen den äldre, och Fersen den yngre.”
Så kära konsumenter. För att avsluta färsdebatten konstaterar jag att på Maria Callas tid – långt innan frysboxarna fanns – gärna konsumerade råbiff. Som alla vet är ju det ingenting annat än tillplattad köttfärs, lite elegant serverad dock. Nu visade det sig att den innehöll binnikemask så divan tappade 40 kilo på tre veckor. Men blev ÄNDÅ nobbad av Onassis.
Vem vet? Även du kanske har såna dekadenta delikatesser i din frys som ger oväntade effekter av grymt, sjukt nyttigt slag så bikinin passar i sommar. Men sätt gärna näsan din i maten innan du lagar till den. Det funkar alltid, utom på danska ostar. Där råder helt omvänt förhållande. Godmorgon!

Jo Nicklas. Efter denna kulinariska resa i frysfackens glömda värld låt oss ge oss ut i romantiska blommeringar. Damtidningarna vittrar vigsel för vår kronprinsessa i sommar. Är det inte dags för dig också att gifta dig då. ÄVEN om det skulle krocka med fotbolls-EM.

Fler Krönikor
Klicka och läs!