Klassikern: Azaditornet

Azaditornet, persiska för Frihetstornet, är beläget utanför Irans huvudstad Teheran. Tornet byggdes för att fira det persiska rikets 2 500-årsdag och fyller i år själv jämt 30.

Ursprungligen kallades det Shahyad – monument till shahen, Irans dåvarande härskare – men döptes om till sitt nuvarande namn efter den islamiska revolutionen 1979. Ursprungligen var tornet menat att hylla den dåvarande dynastin men sägs nu stå för landets återuppbyggnad.
En tävling hölls för att avgöra vem som skulle formge minnesmärket och vinnaren blev den unge arkitekten Hossein Amanat. Han kom senare att flytta till Kanada och har ritat ett flertal populära byggnader i bland annat sitt nya hemland, Förenta staterna och Israel.
Det 50 meter höga tornet är gjort helt i marmor – en sort passande nog kallad den iranska sultanens sten – och smyckat av cirka 25 000 plattor i samma material. Formen på de över 8 000 block som utgör byggets stomme räknades ut av en dator.
Tornet omges av det 50 000 kvadratmeter stora Azaditorget och själva byggnaden innehåller ett museum om iransk historia och kultur.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!