It´s all Chinese to me

Krönikekamrat Benny Karlsson föreslår att lokalmedia borde rycka upp sig och bli mer världsvana, och meddela sig på engelska så att fler än bara vi västerbottningar kan förstå. Som ni märker lever Karlsson kvar i en anglofil värld, och där är han i gott sällskap. Han, jag och de flesta andra svenskar ser fortfarande på västvärlden – gärna den engelsktalande delen av den – som världens gemensamma framsida.

Vi anser till och med att vi svenskar inte är helt obetydliga. Vi har ju ändå IKEA och ABBA, oproportionerligt många framgångsrika idrottsmän, kullager, dynamit och därtill några gamla bilar som åtminstone brukade vara svenska. Falukorvsfascisterna brukar använda det som ett bevis för att vi nordbor är bättre än andra, trots att det givetvis handlar om generell levnadsstandard och goda förutsättningar.
Nöden är faktiskt inte uppfinningarnas moder.
Men faktiska förhållanden spelar ingen roll för de inskränkta – om vi verkligen vore en dominant befolkning skulle det tala för deras sak, men det gör även motsatsen, det faktum att vi är så sällsynta. Blott en promille av världens befolkning.
Vi är en så liten detalj i den stora bilden att det nästan är lite gulligt att de värnar så mycket om oss. Ändå blir vi inte färre, som tigrarna – utan det är den övriga världen som växer. Så här ser den globala befolkningsökningen ut: År 0: 200 miljoner, 1960: 2 miljarder. 2011: 7 miljarder. Den totala mängden människor uppgår förresten till 106 miljarder – vilket betyder att var tjugonde människa som någonsin fötts lever just nu.
Och främst gör de det i Asien. Asien är världen idag, oavsett vad Jimmy Å eller du eller jag säger. Den världsdelen kommer att vara tre miljarder om trettio år (men stanna där enligt den oefterhärmlige Hans Rosling – googla gärna några videor på honom). Så om Umeå ska sikta på att bli mer internationellt borde vi nog börja plugga kinesiska istället, ögonaböj. Hur tråkigt och svårt det än må låta. Det här har många streberkids redan hajat och studerar därför mandarin som aldrig förr. Och snart kommer det även att finnas möjlighet att lära sig språket redan på högstadiet, som alternativ till tyska, franska och charterspråket spanska.
Kina har dock inte vunnit våra hjärtan. Det kriget förs på bio och i livsstilsmagasin och där är Kina inte representerat, om vi bortser från Hong Kong-filmerna. Populärkultur går inte att underskatta i det här avseendet.
Se bara på engelskan, och England. London lever fortfarande högt på de minnen och den kunskap vi har om Swinging-London, pubkultur, punkrock och Tipsextra.
Love Actually-versionen av London är givetvis oemotståndlig, men ej heller särskilt sann. Det finns ingenting mysigt med julhandel på Oxford Street – det påminner mest om ett läktarras på H-sektionen i gamla Isladan.
Men det finns givetvis värre saker. Deras badrum till exempel. Fredrik Fagerlund, som gjort en drös rock´n´roll-spelningar i fuktiga utrymmen i Leeds och Coventry och what-not är helt övertygad om att England egentligen är ett U-land. Själv har jag inga skäl att bestrida den tesen, efter att ha sovit (typ) på hotellet New Dawn i i övrigt fashionabla Bayswater föregående helg.
Recensionerna på nätet av New Dawn, som vi tyvärr ramlade över först efter bokningen, hade korrigerat våra förväntningar neråt men inte ens det hjälpte riktigt:
”Jag har sett större toaletter på u-båtar”
”Det jag hatade mest var nog råttfällorna i trappen…”
”En omskakande upplevelse från ankomst.”
Men bara fem minuters promenad från New Dawn ligger Portobello Road och det är lördag och marknad och nånstans finns fortfarande Hugh Grants blå dörr från Notting Hill-filmen, även om alla vet att den är ommålad och röd nuförtiden.
Till och med sånt vet vi, om väst. När det gäller öst är det lite knaprare… kanske är det dags att sluta flina åt amerikaner som inte hittar Europa på en karta?

Benny; en gång i tiden var julen analog. Hemstickade strumpor bytte ägare och även maten var hemgjord. Och efter nåt decennium av materialistiska jular verkar vi vara på väg tillbaka till ett mer ekologiskt firande. Trender, Benny... trender?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!