Foto: UnitedPictures

Sport- och miljöbilar i centrum i Los Angeles

1000 bilar varav 24 världspremiärer är vad som kunde beskådas av besökare på Los Angeles Auto Show 16-17 november. Utmaningen för biltillverkarna är att göra bilar som allmänheten vill ha – att kombinera ny teknik och ny design med lägre utsläpp. Att döma av utbudet på mässan finns det mycket som tyder att man lyckas.

I USA har stora motorer varit legio, men nu med höjda krav på bränsleeffektiva bilar upplever den fyrcylindriga motorn något av en renässans – och det i bilar i alla storleksklasser. I det mindre så kallade crossoversegmentet är till exempel Ford Escape och Honda CR-V två bilar som visades på salongen.
En annan växande trend är elbilar. Mitsubishi, Ford, BMW och Nissan visade alla upp eldrivna bilar, och bland hybridtillverkarna fanns Toyota, Honda och BMW.
Bland de mer exklusiva och sportiga bilarna kunde besökarna bland att annat titta på Audi R8 GT Spyder, Porsche 911 och Jaguar C-X16 Sports Car Concept. Bentley var där med 2012 års upplaga av Continental GTC cabriolet, BMW visade upp nya M5 med V8-motor, Mercedes-Benz 563 hästkrafter starka SLS AMG Roadster fanns på plats samt 2013:s Chevrolet Camaro ZL1.
Sportiga bilar i mindre format fanns också, till exempel Fiat 500 Abarth, Ford Fiesta ST och Mazda 3 Skyactiv.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!