Siktar mot stjärnorna

Den karaktäristiska skyskrapan Turning torso i Malmö är med sina nästan 200 meter det högsta bostadshuset i Norden och näst högst i Europa. Men den når knappt upp till knäna på världens högsta byggnad Burj Khalifas 800 meter, för att inte tala om saudiarabiska Kingdom Tower som planeras bli en kilometer hög.

Människor tycks alltid vara intresserade av extrema exempel – det högsta berget, den tjockaste människan, det minsta djuret – och 1969 bildades Council on Tall Buildings and Urban Habitat som bland annat listar världens högsta byggnader.
Uppgiften är inte fullt så okontroversiell som man skulle kunna tro, experter tvistar om hur man egentligen mäter en byggnad och vilka sorters byggnader som ska räknas. Huruvida man bara ska räkna upp till den höjd där människor vistas, om utkiksplatser i torn i så fall räknas, om takantenner räknas och om spiror gör det är bara några av kriterierna de lärde tvistar om.
Skyskrapor är ingen speciellt vanlig syn i europeiska städer vilket avspeglas i CTBUHs listor. Bland världens hundra högsta byggnader kniper Ryssland sjuttioandra plats med Moscow Towers drygt 300 meter men i övrigt är det nästan enbart byggnader i Mellanöstern, Asien och USA som platsar.

300 meter högre
Burj Khalifa i Dubai, den största staden i Förenta Arabemiraten, blev världens högsta byggnad när den färdigställdes i slutet av 2009. Den slog den tidigare rekordhållaren med över 300 meter och 50 våningar och består till största delen av armerad betong. Därefter kommer Abraj Al-Bait Towers i Saudiarabien som förutom att vara näst högst med sina 601 meter är högst i världen i kategorierna hotell och klocktorn.
Inom några år kan de båda petas ned ett snäpp då Saudiarabien planerar en ännu högre byggnad, Kingdom Tower, som ska bli ungefär en kilometer hög och väntas stå färdig någon gång under 2016 eller 2017. Ursprungligen var planen att skyskrapan, då med arbetsnamnet Mile Tower, skulle bli en engelsk mil – eller ungefär 1,6 kilometer – hög men undersökningar av marken visade att den inte skulle klara av påfrestningen så projektet gjordes om och bytte namn.

Separata skyskrapor
Taiwans Taipei 101 var högst i världen under tolv år med 508 meters höjd och har än idag världens snabbaste personhissar och på nyår det största nedräkningsuret. På fjärde och femte plats är två finansbyggnader, Shanghai World Financial Center i Kina och International Commerce Centre i Hong Kong med 492 respektive 484 meter. Sjätteplatsen delas av Petronas tvillingtorn i Kuala Lumpur, Malaysia. De båda tornen är separata skyskrapor sammanbundna av gångbroar. När de byggdes 1998 var de högst i världen men får nu nöja sig med att vara de högsta tvillingtornen. Nanjing Greenland Financial Center i Kinas tidigare huvudstad Nanjing är med 450 meter landets näst högsta byggnad och på en internationell sjundeplats.
Chicagos Willis Tower, kanske bäst känd under sitt gamla namn Sears Tower, stod färdig redan 1973 och var i tjugofem år världens högsta byggnad på 442 meter. Bara två fot – en dryg halvmeter – kortare är Kingkey 100 i kinesiska hamnstaden Shenzhen som blev klart först i år. Längst ned på tio-i-topp-listan är Guangzhou International Finance Center från samma land med 438 meter, den ena halvan av ett planerat par skyskrapor och den enda av dem som blev byggd.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!