Klassikern: DeLorean

DeLorean DMC-12 är förmodligen mest känd som den bil som Michael J. Fox reser genom tiden med i ”Tillbaka till framtiden”-filmerna. Dessutom har bilen ett ganska karaktäristiskt utseende, mycket tack vare sina ”måsvingedörrar” som öppnas rakt upp istället för i sidled.

Efter flera år av förseningar och konstruktionssvårigheter kom bilen ut i handeln 1981, bara ett år innan företaget DeLorean Motor Company gick i konkurs. Endast drygt 9000 exemplar tillverkades innan fabriken slog igen som ett resultat av förseningarna och grundaren John DeLoreans personliga problem.
Bilarna tillverkades i företagets egen fabrik strax utanför Nordirlands huvudstad Belfast. DeLorean investerade i förstklassig utrustning men arbetarna saknade i de flesta fall erfarenhet av bilbyggande och den nya bilen kritiserades hårt för bristfällig kvalitet. De flesta av felen åtgärdades på några månader innan konkursen satte stopp för vidare tillverkning av DeLorean DMC-12.
2007 tillkännagav dock det nystartade bolaget DeLorean Motor Company of Texas – som kommit över såväl varumärket som överblivna delar – att de skulle börja sälja bilmodellen igen, om än i liten skala. Bilarna, ungefär tjugo per år, byggs på beställning av originaldelar från den irländska DeLorean-fabriken och kommer inom några år att finnas i elbilsutförande.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!